立法會議員 : 數據指考IB較DSE易得高等級, 基層考DSE, 有錢人考IB, 阻礙貧窮學生向上流動。

147 回覆
159 Like 19 Dislike

本地學生入讀本港8所資助大學,83%是考中學文憑試(DSE)透過大學聯合招生辦法(JUPAS)入學;其他人可考IB(國際預科文憑)、GCE A level(英國普通教育文憑高級程度考試),經「非聯招」獲取錄。教育界立法會員葉建源指出,3個考試之中,獲評為最高分的考生百分比差距甚大,只有1.3%的DSE考生人次可取得5**,但有24.1%本地考生人次於IB取得最高的H7等級,比例較DSE高17.5倍。葉認為IB比DSE易取高等級,但大學沒有清晰、透明的「成績換算機制」,質疑收生對DSE學生不公。

葉建源昨日引述2017/18學年八大收生數據,指本地生非聯招錄取比例較高的學科集中在國際商業、醫學、法律、建築等領域,例如中大國際商貿與中國企業專修的非聯招收生比率為46.2%,港大國際商業及環球管理則為43.5%。

1.3%考生DSE取5**

本地生經「非聯招」入讀熱門學科,不少是持IB成績。葉建源比對DSE及IB本地生取得最高評級的百分比,以所有甲類學科應考科次計算,有1.3%的DSE考生人次可取得5**;但有24.1%本地考生人次於IB取得H7等級,比例是DSE的18.5倍。若以全球考生計算,在IB試考得H7等級的佔7.7%,顯示香港考生在IB試中表現遠高於全球水平。葉稱不同考試難度不一,但可看到「考IB比DSE易取得高分」。

英國有公開試換算機制

目前英國大學及院校招生事務處(UCAS)設一套不同公開試分數轉換機制「UCAS Tariff」,供英國的大學參考,以取錄世界各地考生。葉以IB及DSE的第二高等級作例,指DSE的5*可在UCAS換算為52分,IB的H6級則是48分,證明兩個考試的成績等級完全不能直接比較,建議學界設類似UCAS Tariff的分數轉換機制,確保兩者在相等水平上作比較。

葉又稱,大學聲稱是擇優取錄新生,而每年學科的DSE收生分數需公開,質疑大學會否為拉高收生成績,保持學系聲譽而只取錄高分的DSE考生,餘額再收取毋須公開收生成績的非聯招考生。

本報早前報道本地生經「非聯招」入讀部分學科的比例失衡,包括曾承諾取錄至少75%文憑試(DSE)聯招生的港大醫科,今年透過聯招取錄學生佔名額不足一半;另外中大、港大4個尖子科,非聯招本地生佔逾四成。

立法會教育界議員葉建源昨稱,公開考試的特點是人人機會均等,大學的甄選標準建基於個人的才華與努力,讓基層學生都有公平機會考上大學,不過目前基層生大多考DSE;IB(國際預科文憑)、GCE A level(英國普通教育文憑高級程度考試)這類非本地課程考試的學費高昂,家境較富裕的學生才負擔得起,變相令他們有較多機會應考易取高分的考試,繼而透過非聯招途徑入讀大學熱門學科。他憂慮這等同削弱DSE考生,包括基層學生考入這類學科的機會,最終阻礙貧窮學生向上流動。
嘩!講人話講真話!
讚!
影射森美個女
應該轉番做跟國內玩高考
2018年?
情況只會越嚟越差
你見到葉建源呢個名就知呢篇報導係考古文獻嚟啦
佢爸爸好似係戀足
由一層地獄, 跳去18層地獄
而家先有人講都好過唔講既
但呢十幾年入面,已經有好多人咁樣刷bug咁bug分
入左一D好好既學科
睇掛個拉換算表
DSE Lv 5 >> IB H7
咁DSE Lv 4 大概 ~ IB H7

本身DSE best 5 平均拎lv 4 有20分既人,可能考IB輕鬆做狀元
入港大醫科
好多年問題啦
人地兩成A
我地1%A
出到去當大家一樣
基層努力搵錢去考ib咪得囉
有咁誇張咩 咁教大最廢嘅都唔差喎
與其排公屋不如儲錢買私樓
點會咁比,dse好多渣滓唔去考/交白卷,可能有4-5成考生都完全唔係讀書
ib競爭個pool都係屋企有資源既人
大學收生比例係反映緊唔同入學方法入到去之後平均表現
醫科愈黎愈唔想收dse正正就係考top grade既入到大學都係廢
同幾多%無關係,本地教育制度同考試完全失敗
無人叫佢生
無錢小機會好正常姐
樣衰153窮毒撚都唔望溝到靚女啦
ib本身就係高dse一等既考試
同以前讀得書入文法中學=ib
讀唔成就職訓校
你職訓校考第一都係廢過文法中學
以前讀得書入文法中學=有錢人?
無錢你屋企早就推你出黎做廠,仲讀咩書
讀ib讀少啲國家安全意識 個人都醒啲啦
好嘢好嘢咁都有得拗
事實上屋企有資源就係培訓到叻既細路,有咩好拗
我都係窮撚出身
9年免費教育 + 超低 F4 - F7 學費
DLLM 你同讀ib嘅成本比較

再同你畫公仔畫出腸咁討論影響我智商
點解唔係DSE轉兩成A?
魚蛋論?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞