立法會議員 : 數據指考IB較DSE易得高等級, 基層考DSE, 有錢人考IB, 阻礙貧窮學生向上流動。

147 回覆
159 Like 19 Dislike
呢個世界無人睇你個過程同成本
淨係睇結果,出黎既人叻唔叻
訓醒未
可以阿
我有話唔得咩
全撚部轉曬高考咪公平囉
同個社會運作遊戲一樣, 有錢人行easy mode, 窮人含引
個世界不嬲都係咁運作, 你窮撚乜春都冇乜資源都冇, default梗係幾百蚊考DSE啦, 你咩GCE咩IB, D窮撚家庭細路仔同啲家長聽都未聽過搵番你問返你咩GundamCE ??I cup 定Bcup?? SB呀你
香港醫科收生要求高,只係因為個學科太搶手,個個狀元都只會揀醫科
(因為香港讀醫科太容易搵大錢,月球族)
同醫生專業技術門檻無乜關係唔係因果關係

論專業技術門檻,我覺得工程師同醫生差唔多
但香港工程學科收生分數就低好多
不嬲知IB易考 有錢先得
醫科愈黎愈唔想收dse正正就係考top grade既入到大學都係廢
你都痴線
傳統中學有開IB 課程個d 係最叻個班去讀
咁拎到好成績係好合理
根本唔可以咁比較
今鋪支持政府收IB皮
取消dse改用全國高考啦
IB 根本就係走後面
支持大學加大ib取錄,dse正垃圾
2018嘅新聞
點解基層學生向上流既責任。要推俾人呢?
讀開主流個d睇返自己經驗已經知
香港教育專門教埋d垃圾
你識咩安史之亂係xx年到yy年,背晒成因係點解
中文文言文每個字點解,到你去到高等教育有咩幫助
香港主流七八成讀既野都係徙時間,而家仲加埋洗腦元素唔想太多critical thinking
課程又愈黎愈水

一來香港已經少學生,二來有實力個班唔會考dse,剩返都係二三線料,三來課程又廢,出來既人咩質素自己諗
sad but true
收IB皮啦 有錢人嘅捷徑
就算取消IB
大家出到嚟有錢人讀神課
窮人讀水泡課
唔好問點解,點解你窮
換返以前嘅制度,一箭定江山
依家不倫不類,一課商又一課化學,完全九唔搭八
你expect佢會睇內文咩
有就唔會有咁多回帶撚,蓋仔都唔駛del account
IB仔收皮啦
ib個班迫佢地考返dse既話仲屈得勁
爛鬼英文課程
名校仔中一二去考已經5**
真,人地英美u一樣咁睇,分分鐘ib睇高一個level, 大家差唔多收ib a都唔收dse a, dse a 畀鬼佬當垃圾
英國啲大學嘅 Hon 都係
香港讀大學,大約得5%攞到 1st Hon
英國讀大學,有啲去到25%都攞到 1st Hon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞