立法會議員 : 數據指考IB較DSE易得高等級, 基層考DSE, 有錢人考IB, 阻礙貧窮學生向上流動。

147 回覆
159 Like 19 Dislike
強如麥明詩,目標入牛劍,都一定要去英國讀預科
留喺香港考 AL 嘅話,就算CE 10A狀元,都無把握可以攞返 AL 5A
人地老豆老母有錢俾仔女讀IB,吹呀?
下世努力投胎
dse 數理科同大學專科course之間個gap太大
舊制拔尖要讀埋form 6,但係dse同預科嘅form 6課程差太遠,根本冇得比

一係直接接軌考高考
一係保留DSE,但係學美國轉哂做graduate entry
如果唔係醫療科都係會prefer收IB/GCE
而engine/law依家唔competitive,冇辦法咁selective(除咗某啲dual program)
高等教育要求有獨立思維,批判思維,自學能力,創意思維
香港教育全部訓練唔到,淨係尻背過時知識
chatgpt都出來了仲係到背

睇出黎做野個班都知,香港只可以訓練到班奴性員工,跟既有規矩做野
取消晒香港個垃圾課程全部讀ib係最好
當年CE AL就有呢種講法
有錢人送仔女讀ib/出國唔應該理解為走後門
呢d叫崇優,自己食過香港教育既屎仲要質仔女食先唔合理
教署官員同中學老師都唔會比自己仔女讀dse啦
要求立法禁考IB
ib洋鬼子制度
dse 當家作主
開刀唔使睇閪
Cambridge International A Level = GCE AL ?
講經咩 高中理科同醫療科個距離
一個sem都追返成個課程有突啦

engine可能係掛 dse模式下數學水平差咗
係個供應問題,點解佢特別好搵,咪因為佢少學生供應,所有野都係講供求。
工程海量學生供應,所以咪要鬥平鬥賤,大家搵唔到錢。
點解大學要比你追,唔一開始就收多ib gcse仔
唔係同一個試
但係同一級既考試
未搵到GCE AL
咁又唔係難追嘅
ib gce讀過咪一開始讀得輕鬆d
大學本身係冇一個「比你追補底課程」
所以只要你讀得掂就得
而且我唔覺得ib gce 就讀得好d
你有冇睇過ib d卷先,好撚淺喎
但都仲係valid
要公平就應該將dse grade 去到類近IB, GCE AL
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞