[本地足球] 2024/25 港超聯、亞冠二及香港隊討論區 (6)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
由杜曹祖利亞開始已經係
可能純粹理文內部啲人冇玩連登
肥袁重磅d
傑志由巴塞足球變英超足球?
哥帥治下嘅英超足球
保利臣、保連奴其實麻麻地
下年可以lan
呢個真係好撚好波
第一下都攞唔好要修正
有幾好波
仲有一下高波飛埋去 佢一腳就痴咗落黎
睇到我 o 撚咗
係石地 個場細咁多 唔容易做到
好似理文青訓 不過踢緊東區?
東方 Andy 哥會控咗去邊?
保連奴後備好撚勁wor
Andy哥 個波純粹原點由高處跌落黎都控唔到
呢件講緊石地個波係高速橫飛埋黎. 痴落黎, 仲要護到個波
著埋啲19白飯魚真係唔容易做到
方便達蛇玩半場換龍啫
杜曹。
結果黎個班奇
https://www.instagram.com/p/C862dUPy_5a/
#

喺流浪9-0血洗深水埗一仗上演地標戰之後,趙正宇俾球迷嘅印象就係「人仔細細」嘅外型,亦因為留住一頭長髮而得到「新李健和」嘅稱號。一季之後,換上短髮嘅「宇仔」,既係學界精英賽MVP,又係菁英盃U22星中之星,一躍成為香港其中一位最有潛質嘅未來之星。

趙正宇嘅足球之路,都係由跟隨屋企人開始:「細個嗰陣,自己會喺阿哥練波嘅時候係場邊踢波。一開頭都係去左參加區隊先,之後再轉去踢球會。」而家踢中場嘅Sergio,其實之前都踢過好多唔同位:「細個打右邊多,青年軍嗰陣都試過打閘,之後先慢慢轉型做中場。」

其實早喺對海防嘅亞冠外圍賽賽事,後備席上已經可以見到趙正宇嘅影子。對於今季獲流浪提升上一隊,佢坦言需要時間適應由青超隊上超聯隊嘅轉變:「一開始上一隊都有啲緊張同埋唔慣,練多左波之後先適應到超聯比賽嘅節奏。好彩球隊入面有經驗嘅球員同教練都會鼓勵我哋班年輕球員,好少會鬧我哋。」佢亦都好慶幸有龍梓軒、陳耀祖、陳冠燊同梁凱俊等同齡隊友嘅陪伴:「我哋練完波成日會一齊玩、一齊食野咁,成隊波都幾friend。」

Sergio嘅第一個球季並唔簡單,事關流浪內部多次爆出壞新聞,包括季初同季中兩度發生轉會羅生門事件,台藉教練王家中被「升職」等。臨近季尾更發生日本外援神田夢實嘅「排陣事件」,震撼本地球圈。趙正宇就大讚神田專業嘅態度:「佢會成日鼓勵同提醒我哋一班年輕球員,練完波都會成日同我哋加操。場外佢好放鬆,會成日同我哋講笑。」

除左面對足球場上嘅測試之外,趙正宇都要應付公開試,佢就𠄘認自己無溫太多書:「始終自己比較着緊足球,自己溫書都比較少,每日可能都只係溫一兩個鐘。」校隊嘅練習亦都受到影響:「因為大家都要溫書,大部分人又有各自球會踢,校隊練波好多時都唔齊人,所以會着重戰術執行多啲。」

季尾流浪表現回勇,菁英盃四強淘汰南區殺入決賽,嗰場波亦都喺DSE開考前一日踢。隊中兩位老大哥林嘉緯同盧均宜都先後宣布季後會退役,並一齊將對舊球會傑志嘅菁英盃決賽定為職業生涯最後一戰。趙正宇都不忘多謝兩位傳奇:「之前青年軍都已經跟過佢哋,上到一隊之後佢哋都幫左我好多。決賽之前佢哋都話我哋班u22球員要為自己踢,而唔係為佢哋踢。」

標準流浪係11隊港超球隊中最早完季嘅一隊,但係趙正宇就遲過佢嘅隊友放假,佢先後參加左港隊U20集訓,U18足總盃同港會七人賽等,其中佢認為後者係一個全新嘅體驗:「無越位其實已經好大分別,同埋因為比賽時間短,保護住個波好重要。我仲可以對到英超嘅對手,佢哋同我一樣大,但係佢哋嘅基本功好紮實,技術又好。」

總結呢季,男拔贏返精英賽,流浪亦捧走菁英盃冠軍,而Sergio就當選精英賽MVP同U22星中之星,佢自己對今季表現大致上滿意:「呢一季無論係心態定係技術都進步左好多,但係仲覺得未夠,仲有進步空間。舊年學界精英賽輸咗,今年都贏得返,加埋流浪贏到菁英盃,整體嚟講都滿意同開心嘅。」而佢下季嘅目標亦都好明顯:「希望繼續有好表現,快啲爭取入港隊,始終有好嘅表現先會入到港隊。」

圖片來源: @dbsfootballteam @biuchunrangers
香港可能好多呢啲球員
但偏偏就因為唔同因素就無踢職業
冇保連奴大大埔fucking champ咗
咪傑細俊?
我睇佢ig成日自己加操架喎,佢好似踢南華
你講緊蔡健樂?
嗰個左腳仔
的確好似上到職業多數唔係最好技術果批
唔計收入/家庭/識唔識人等等既因素
感覺好似體能/體格相對同齡出眾不過天份/技術未必最好既反而容易上到去
想當年佢哋兩個喺飛馬啲係水皮到大家互相爭正選
鄧嘉值得去大會
幾日後陸續開操
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞