點解香港時下嘅年輕人唔興玩釣魚?

327 回覆
18 Like 275 Dislike
那麼,到底是誰助長了流浪貓的威脅?在2018至2020年間,李忠秋記錄了南京大學的仙林校區的流浪貓數量,發現兩年間流浪貓多了一倍。他認為流浪貓族群繁榮,是因為有愛心的人為流浪貓提供了穩定糧食供應和保護,給予穩定生活環境,而流浪貓是一個族群生活,也讓他們比野貓更容易找到配偶,繁殖後代。除此之外,在城市中,貓本身屬於中小型捕食者,沒有頂級捕食者的天敵威脅,這是讓牠們可生存更久的因素之一。

李忠秋援引了多個組織的數據,指出在美國,每年至少23億鳥類、123億如兔子等小型哺乳類動物被貓捕獵。研究釋出後,由於結果驚人,不斷引來許多愛貓人士質疑。

但由於缺乏中國數據,他本人也用問卷形式訪問飼養散養貓的主人(即可以到野外及庭園活動的貓),結果得出生活在城市的每隻散養貓,每年帶5.06隻小型哺乳類動物回家;另外如貓每帶1隻鳥回家,平均就有3至10隻鳥被捕獵,因為很多時候「是在外面吃掉了」。最後,他總結中國散養貓和流浪貓每年捕獵的鳥和小型哺乳類動物大概落在26-55億隻和36-98億隻左右。

我咪話你唔知一件事,依家你知喎
咁你點樣知佢有冇落命令
真係好撚偽善
餵養導致流浪貓狗多咗,會傷害其他動物咁明顯嘅事實
你覺得唔關餵養者事

個case根本唔係醫生接生
你係直接捐款比塔利班
然後同人講佢之後恐怖襲擊唔係你嘅事
「牠們會在同一個區域待上15-20年,並由人類餵養,根本不必為生存而捕獵,」皮亞薩說:「牠們只是持續獵殺,族群卻不會有任何消長,所以不會像自然的捕食者與獵物循環那樣,能讓當地的野生動物族群有時間恢復。」

搞笑既係 釣魚咪就係依段野既人類版羅

我依家就係唔釣 唔做依樣野

貓佢要做 係佢既事 = 依到都有人釣魚都係佢既事

蝴蝶效應既野都入我數
咁人類咪=有原罪係身? 要令一個人類生存直接同間接摧毁幾多生命?
點解個case 唔係醫生接生?
你話唔係就唔係?
搞笑既係 釣魚咪就係依段野既人類版羅

我依家就係唔釣 唔做依樣野

貓佢要做 係佢既事 = 依到都有人釣魚都係佢既事

蝴蝶效應既野都入我數
咁人類咪=有原罪係身? 要令一個人類生存直接同間接摧毁幾多生命?
你協助啲貓增加貓既數目點會唔關你事
你係直接捐款比塔利班
然後同人講佢之後恐怖襲擊唔係你嘅事
咁依個問題就變左係「點知佢有冇落命令啦」

關原本個題目撚事咩
直接同間接識分?
直接定間接都關你事呀
everyone is equal but some are more equal than others.
我覺得"某部分"愛貓/狗人士:連動物保護都算唔上
只係為左滿足一時撚貓/狗既願望,完全唔理其他野
好似澳洲咁: 冇天敵既入侵物種就係要殺架啦
鍾意就帶佢返屋企養
你唔知佢有冇落命令又點樣假定佢無落命令話唔關佢事
我講緊 如果間接都叫關事
人類出生已經係原罪啦
一個人類生命 要用幾多其他生命去支持?

你咁講 你坐係到都係坐
你捐錢俾恐怖份子你都有犯法呀
咪同醫生case一樣羅
你間接都要入佢數
因為普通一個bb冇原罪
大個咗作奸犯科係冇普遍性

但係流浪貓狗有
你控制唔到流浪貓狗唔傷害其他動物
你喺度cosplay陳百祥冇用架喎
你捐錢俾恐怖份子你都有犯法呀
你咪試吓捐錢俾恐怖份子睇吓你會唔會俾任何國家拉,到時同人哋執法機構講唔關你事
首先你成條問題都係假設題來
我用返假設方式去答

「你咁講即係話習帝無辜,佢手下做,因為唔係佢做所以無辜」

完全冇指明邊件事 開放式問題

我再答 咁個單野唔係佢落指令 咪唔關佢事羅
我咪問你點樣知佢有冇落命令
流浪貓狗係玩緊叢林法則

佢地冇罪佢既標準 所以唔會有原罪
等你捐錢俾恐怖份子,睇吓你會唔會俾任何國家拉,到時同人哋執法機構講唔關你事
你覺得無事咪捐囉
咪回應緊你
普通人釣魚取樂唔會令魚類絕種
所以個問題係人類取樂同動物受苦之間衡量

而令啲魚絕種嘅係商業捕魚
個議題係人類點永續發展
兩回事嚟
你喂貓狗依個動作就已經唔係叢林法則
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞