點解香港時下嘅年輕人唔興玩釣魚?

327 回覆
18 Like 275 Dislike
膽少勿入

主要係呢個活動太撚毒 好無聊 除非有女 先有狗公一齊去然後帶起個熱潮
就好似行山咁 on9又熱又多蚊 但大把女因為呢期興行山所以去行山 狗公就自然會跟埋去帶旺個場 以前邊撚度會有後生仔行山 放假同人講去行山真係比人笑係廢老
以前冇機打冇電腦大把後生仔放假都係去行山點會係廢老
咩漫?
有d機鋪仲興緊
試過中環海旁釣幾條黃腳鱲 有個阿姐攞一舊水同我買
有潛水打魚既人見過大魚見住粒餌眼定定唔食同埋同一水域見有其他魚中鈎會四散同高警覺,仲有香港既魚勁到化餌唔吞鈎
點解會覺得唔興?香港大把年輕人釣魚,一入季周圍都係人 成日喺屋企唔出去,梗係唔知周圍都有人釣魚
點解會覺得唔興?香港大把年輕人釣魚,一入季周圍都係人 成日喺屋企唔出去,梗係唔知周圍都有人釣魚
係咪香港啲釣手廢+海域封閉

導致train到啲魚咁樣?
哂時間
有時間做gym跑步好過
見到你就知差唔多放暑假
你明知人地個論點係釣黎玩又唔食埋好傻鳩,但死都要根據你自己腦補出黎既畫面去一字一句單單打打講呢啲野既人

除左話你無野搵野黎講,我暫時未搵到一個更禮貌既形容詞

我食魚,但我唔會為左釣黎放生而釣,呢個行為同掌權者玩弄社會無任何分別

不過我諗你地都慣曬
點解個post咁多聖母無限上綱
釣下魚都十惡不赦, 咁講你種菜抆出嚟嗰下就已經係殘害生命啦
掩車盜鈴唔係自己殺就唔當係

其實你釣魚釣嘴對魚既傷害好細, 唔好用人既角度代入啲動物
有好多魚仲咬得爛你個魚勾
同埋釣魚呢個活動, 9成時間都係喂緊魚仲有功德過唔釣既人
魚兒上鈎後,魚嘴通常受損,有時傷情嚴重。長期以來人們認為魚不會像人類和其它動物一樣感到疼痛,因此認為魚嘴受傷不是什麼問題。然而這份新研究顯示,問題不在於痛感。

研究者們利用高速視頻和計算流體力學進行分析,發現魚嘴受傷後,其吸入式攝取獵物的能力大幅削弱。

研究者們表示,後續研究將進一步追蹤魚嘴受傷群體的存活率,但從魚嘴功能受損的分析來看,被魚鈎釣到再被放生魚兒的「後半生」的情況並不樂觀
關於魚被放後痛苦的爭議
編輯
反對釣獲放流的人認為魚類是高度進化的脊椎動物,其神經系統與人類一樣具有疼痛感知,血液中應激的激素和代謝產物和羊膜動物一樣會在掙扎時發生顯著提升。愛丁堡大學和羅斯林研究所曾為了研究是否「魚嘴感覺不到疼痛」而在虹鱒的嘴唇內注射蜂毒和乙酸,發現鱒魚的反應是不斷的將嘴唇在魚缸底部和側壁上摩擦試圖緩解不適感[12]。研究的首席研究員——利物浦大學生物獸醫科學系主任林恩·斯奈登(Lynne Sneddon)寫道:「我們的研究展示了虹鮭的痛覺並顯示傷害刺激有不良的行為和生理效果。這符合動物有疼痛的指標。」一篇2014年發表的文章則批評支持「魚有痛覺」的現有研究[13] 。懷俄明大學的動物學榮譽退休教授詹姆斯·羅斯(James D. Rose)爭辯認為現有的研究證據只能說明魚對體內化學變化敏感而不能證明痛覺存在[14][15]。

魚被釋放後的傷亡率
編輯
一個2005年的統合分析發現魚類釣獲放流的平均死亡率是18%,但是根據物種不同變化很大[16]。俄克拉荷馬州野生動物保護部在1996~1997年的一個調查發現,因為捕魚比賽中被釋放的游釣魚因為捕魚者抓持魚身和稱重的方式欠佳,接近43%的魚在被釋放後的六天內就死亡[17]。蒙大拿州最近的一些研究報告估計被釋放的鱒魚中大約20%都會因為受傷或應激死亡,沒死的也會因為魚鉤造成的魚嘴外傷使其覓食和生長的能力顯著下降[18]。

最近的一些研究顯示,深水魚類(特別是底棲魚類)被捉釋放後的後果更糟,大部分都會因為被強行拉到淺水區導致體腔內外的壓力差突變而遭受氣壓性創傷。受到此類壓力傷的魚會因為魚鰾脹大(有時甚至會從嘴部凸出)、眼球腫脹和體內部分細胞和結締組織破裂導致體液流失和器官受損而喪失游泳和生存能力。這種情況下捕魚者通常的應對手段是在釋放之前用尖銳物刺穿魚鰾進行減壓,但是最新的研究顯示魚鰾放氣和氣壓傷一樣對魚傷害極大,深海魚被捉後釋放的存活率極低[19]。但魚類氣壓傷通常需要短期水深變化超過9.1—15.2公尺(30—50英尺),大多數除了石斑魚以外的遠海游釣魚(比如各類旗魚和金槍魚)和能臨岸捕捉到的魚類並不在深水區活動
咁休閒釣魚導致魚數目減少嘅數量又冇可能同到商業捕魚比嘅
而家去咗玩煙卡了
釣魚極之講求耐性

等車等𨋢等位等人等報告等號, 樣樣都唔想, 最好即刻有
香港人缺乏的/唔需要的其中一樣就係耐性

等條魚主動食餌, 不如去街市買仲快
自殺未?
香港釣魚風氣好差
每次出海都為求釣爆倉,同款魚都釣十幾條大小通吃
自己食唔晒都照釣咁多,寧願拎返黎派街坊,其實為左認屎認屁話比人知自己釣魚勁
唔肯放生但依家開始怨香港個海無魚
出一次海使嘅錢夠喺街市買條靚魚

香港水域好多時得啲垃圾魚
先唔講殘忍,道德果啲問題
香港又濕又熱 企喺個岸邊度餵蚊呀? 戇鳩鳩咁企喺度成日享受等待嘅過程我不如用128k Down套5GB咸片?咁樣打J重有滿足感呀。有咁得閒企喺度釣魚倒不如去收容所做吓貓狗義工喇
識幾個釣得多都生癌
唔係有痛覺就一樣
人對唔同物種本身就唔會一視同仁
不嬲有啲動物係更加平等

更加親近人類嘅動物:貓、狗
更加似人嘅動物:猩猩、馬騮
高智商嘅動物:海豚
(多數係哺乳類)

唔知你有冇養死過金魚/巴西龜
同樣係寵物,正常人都會覺得養死一隻貓或者一隻狗嚴重好多
我意思係魚類/兩棲/爬蟲/昆蟲之流其實冇咁多人 care
夾硬要炒埋一碟動物權益攞嚟講都唔會有意義
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞