點解香港時下嘅年輕人唔興玩釣魚?

327 回覆
18 Like 275 Dislike
咁唔知你對動物園水族館、賽馬同餵飼流浪貓狗係咩立場
呢堆嘢本質上都係破壞緊生命,將快樂建築喺動物嘅痛苦以上
咁唔知你對動物園水族館(冇保育用途既話)、賽馬

On9 玩弄生命

餵飼流浪貓狗 依個點解會係痛苦之上?
亂鳩咁來
有時間釣蟹好𨶙過釣魚啦
野外我唔肯定啦,都市環境嚟講流浪貓狗都係頂級獵食者
尤其係貓,佢哋天生又係會殺死其他小動物嚟娛樂
本身已經冇天敵,仲要長期有人資助啲額外營養去鼓勵佢哋繁殖
餵飼流浪貓狗就係間接迫害緊其他原生動物
香港有無遊漁船
好似日本咁擺低萬2蚊二手空空就出海玩3個鐘
咁撚熱
岸邊乜柒都釣唔到
啲釣點又咁撚秘密
上次船又3-400蚊位
咁你千祈咪撚食嘢
啲動植物都係為咗你一時之飽腹感受害
啲魚無得揀
但人類有得揀
何況你條弱智完全唔撚覺人類捕魚既超高效率,已經好多魚捉到絕哂種
樓上講緊係
我(人類) 一已私慾望直接造成其他生命有傷害,令佢地有不必要既痛苦,精神上既傷害既問題

我餵飼流浪狗/貓 並沒有做成以上問題,隻狗/貓再去食其他動物係食物鏈既事 唔係我既事

咪等同 為左生存人類用最低傷害方式去屠宰豬牛羊取其肉 法例上係冇問題

如果我虐殺豬牛羊 最後食左佢 一樣犯虐待動物罪

因為我令到佢有不必要既痛苦
收皮啦坐船出去嗰d 你自己去碼頭試下
餵飼流浪貓狗對流浪貓狗的確唔係痛苦

但流浪貓狗對其他野生小動物係痛苦

做過統計,平均一隻貓一年殺幾百隻小動物/雀,大部份係for fun
樓上講緊係
我(人類) 一已私慾望直接造成其他生命有傷害,令佢地有不必要既痛苦,精神上既傷害既問題

我餵飼流浪狗/貓 並沒有做成以上問題,隻狗/貓再去食其他動物係食物鏈既事 唔係我既事

咪等同 為左生存人類用最低傷害方式去屠宰豬牛羊取其肉 法例上係冇問題

你理得我
你依家知隻狗/貓再去食其他動物都照餵咪係你既事囉
你增加緊貓狗數量
我毒暈你,再殺你,你都唔會痛
咁我殺你就啱㗎啦咩?

我話你根本唔明自己講緊咩,思想亂哂大龍。就算唔痛,都唔等於可以殺囉

你有目的性去殺害只可以話弱肉強食

你試下唔好用魚
轉做鹿

一槍打死隻鹿拎番去劏黎食
同用刀仔得閒片佢啲肉兩刀
但唔係想食佢 純粹覺得片下佢 片到佢流血好爽
已經係兩回事啦
你中國人思維?
父債子還d朋友?

好撚心啦 人係獨立個體來
你將佢既罪射落我到?

咁接生醫生仆街啦 接生完個b 個b因為佢先生存到
大左佢走去殺人 要拉埋個醫生??
利申咗先,我都唔食魚
我只係解釋兩害取其輕依個道理

最好當然唔釣魚唔食魚,但有啲人點都要食既話,梗係街市買好過釣,如果唔食就更加唔好為玩而去釣
商業捕魚濫捕係另一個議題嚟
普通人釣一世可能都唔夠漁船拖網一網咁多
個個香港釣魚既都好撚秘密咁
驚死人地去左佢個位釣哂d魚咁
你咁講即係話習帝無辜,佢手下做,因為唔係佢做所以無辜
在自然的掠食者—獵物關係中,掠食者會持續獵殺,直到獵物族群已經沒有足夠獵物能餵飽牠們為止,她解釋道。隨著掠食者的族群數量下降,獵物的族群也能有時間慢慢壯大。家貓卻打亂了這個循環。

「牠們會在同一個區域待上15-20年,並由人類餵養,根本不必為生存而捕獵,」皮亞薩說:「牠們只是持續獵殺,族群卻不會有任何消長,所以不會像自然的捕食者與獵物循環那樣,能讓當地的野生動物族群有時間恢復。」
你講到釣魚既人唔會食魚,漁船拖網為拖而拖
為左生存人類用最低傷害方式去屠宰豬牛羊取其肉 法例上係冇問題

人唔係神 脫離唔到食物鏈(暫時科技未做到)
同時 人唔係一般動物 可以犧牲一些天性去做一件事
例將不必要傷害減至最低 並一直發展相關科技改變糧食問題
如果習帝真係冇落命令 咪真係無辜羅
唔通佢冇做過 你要佢硬食咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞