點解香港時下嘅年輕人唔興玩釣魚?

327 回覆
18 Like 275 Dislike
挽你老母
1. 悶
2. 時間成本
3. 老能土
4. 熱, 濕, 臭
5. 裝備多
6. 極少女
一樣慘呀,但人哋唔會話自己玩
而且劏魚痛苦時間短
釣完放生令條魚長時間受苦餓死,慘好多喎
只要用吓腦都明啦
過度捕撈
班廢老手指公咁大條油立仔都拎走
石狗兩指都無呀
買蝦返屋企食好過拎去釣魚
其實都係殘忍

只係話,今時今日都仲未有一樣嘢完全取代到肉類嘅口感同美味,所以大家都會食肉

如果有一日,有科學家係實驗大量生產到魚肉,價錢又差一,我相信世界上大部分人唔會再殺魚取肉

社會進步,有更好嘅option,就應該選擇

正如而家有咁多娛樂,釣魚就變到多餘,因呢個活動而產生嘅殺戮就變成殘忍

事實上,食魚,釣魚一樣殘忍

當然係盡量唔應該做
因為新一代既人廢咗好多

有好多人沙蟲生死蝦都唔敢掂
蟲都算 蝦都驚
又夠膽食蝦
更唔講釣到既魚

又怕曬
又無耐性
又唔撚識遊水
㩒手機又要就著就著 佢地又要追活動

又唔識行情 無魚釣既時候走去釣
你以為船家識?
唔撚好意思 好多新船家都係接家族生意 廿幾歲
問佢都唔撚知

成件事都好撚無癮咪唔興
咁釣條魚上嚟即刻劏嚟食又得唔得?
其實佢自己都唔清唔楚自己講緊乜

食魚同釣魚係一樣殘忍。所以我反對釣魚,同時反對食魚。

我自己係有食魚,因為好食,又冇替代品。但係我自己好清楚,呢一個係殘忍嘅行為。

希望有一日,有科學家可以喺實驗室製造大量平價魚肉,咁樣我就可以安心食呢啲無殺生嘅肉

而家嘅話,唯有食少啲
比用網捉魚已經多咗一段勾上嚟既痛苦
點兜點都唔會改變到釣魚令魚更加痛苦依個事實
喺公司釣算唔算
你條弱智因為弱智先唔明我講咩
劏完條魚死咗咪唔再痛囉

我講得咁清楚條友都明,先問我釣完劏得唔得,你有閱讀障礙睇唔明話人講唔清楚
油錐係食腐魚,連續釣到三條咁多你估個個位有咩
我係魚會想死撚左佢算 無啦啦個口穿左個窿漏口
駛唔駛大愛到咁
獵食係動物天性一部分嚟
海底每日都大魚食細魚
咁唔忍心啲魚受傷害,可能要教育埋啲石斑食齋
你夠為左一時嘅快感射督精出黎殘害生命啦
有冇想像下自己係和牛、黑豚、法國生蠔、西班牙紅蝦?
要想象埋比人用嘢食引誘之後捉去閹
有人死左佢地大把人笑人廢老,依家釣條魚咁多人話殘忍
好撚痴線
以為自己喺baby kingdom

試過美加釣
D魚on99咁
用左成日果塊尤魚
d傻9魚都係會食

魚又大條
都冇哂魚
夜晚成日有人拖網
好撚無聊

冇撚啦啦走去傷害生命 又唔係急需要能量維持生命

完全係將自己快樂 建立係破壞生命之上

班人重沾沾自喜 原始人咁
以前第一次準備去釣魚個陣好興奮,但到真係釣到條魚出嚟,見佢個嘴勾住個下即刻覺得成件事唔同哂完全無成功感,只係覺得好慘,之後無再釣過魚
我係唔會釣魚 亦都反對人釣魚
因為唔會用動物嘅生命嚟娛樂
D魚好好地游緊水 俾人勾爛個嘴仲會死 簡直痴線行為
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞