以後唔撚會再係悠二到砌機

497 回覆
174 Like 501 Dislike
一樣都係你好彩啫,一樣試過新機送到兩日收皮
點會難有
大陸勁多
香港d電工醒目,好多技巧避免出錯
但如果唔係做開起樓job嘅裝修師父電工可能會倒轉火線零線 (照著到,睇落冇問題)

電源黎黎去去3樣野
1. peak power 頂穿 PSU個rating
呢個問題放大PSU 就得。啲火牛成日作大個W 數。下下話自己100%. 實際上得Gold

1(最常見) 睇死樓主係問題1

2. 屋企電路問題。 要搵電工每個point check 有冇漏電。試跳水氣(係插蘇座試)
都唔平

2 係香港比較少,但村屋個d唔出奇

3. 外國先有。 外國嘅protection 要防埋harmonics. 避免dirty load 影響上游。 電子野係dirty load. 要裝ups 或者特制拖板。 香港冇呢d 情況所以唔興
你唔搵悠二砌機?
我成日都屌鳩法奧跟錯單架囉
認同

煲機 stress test 無問題嘅話已經 rule out 咗90%+ 硬件問題,就算AIO要漏水煲返幾個鐘都會有跡象。

淨返通常都係軟件/ 外部供電問題

仲有<10% 硬件例如minor ram error / 上唔到保證頻率 ; SSD r/w test 問題 ; 甚至 intel 呢啲自己出廠時大規模缺陷.......
通常唔影響正常使用 & 要本身有一定電腦認知先會知有問題
防止電流因雷擊突然增大而令電器做成損壞,此情況常在村屋發生。
拖板冇夠唔夠力推

個d所謂gaming pc都只係1000~1500W
講緊係5~8A

(風筒講緊3000W以上)

香港跟英國,d插蘇腳全球最粗最難插
個插蘇頭係頂到13A
你屋企條插蘇電路頂到32A

反而係隻牛rating 唔夠,屋企電線駁錯個d會有影響
咪係, 幾十蚊包5年保 抵玩 過我自己執散件砌。慳埋果幾百蚊 扣返揾件時間都唔夠佢抵

唯一投訴係剝奪咗砌機樂趣

ps:
所以想玩一定係自己逐部份升級

我個機箱用咗十年無變過,不過啲料已經轉咗幾輪
買散件先會
條電飯煲線?
大把野都係中國製㗎啦
會唔會係佢屋企個插座漏電呀
電工黎講
分起樓同裝修

裝修個d係裝修佬再判
相比起樓個d要睇哂成幢大廈
裝修個d電工廢好多

之前條線係咁駁跟住插就算

所以大裝修完d電路搞到神神下唔出奇
有啲品字線唔預你行13a 入面銅絲得幾條
望個樣睇唔出
條線一樣咁粗
有做過debug 就明當你收得多false alarm 時會有咁既心態

不過display card 太重彎曬呢個都算係常見問題,咁都無check 幫唔落手
可以係 機箱開機燈條線短路, 一通電觸發短路保護熄機。
d裝修電工冇料姐
香港間屋有幾大ar
法例都寫哂要跟bs例
姐係冷氣要獨立,插蘇拉通
姐係話香港每間屋嘅電力佈線其實唔會差好遠。

有能力嘅師父開個電箱望下,整之前試清楚邊條拖邊條就得
(其實新樓d電箱會寫清楚廚房邊樣拖邊樣,插蘇邊間房拖邊間房)

廚房個d用電量多 (電磁爐個d)
設計個陣要計好哂數

如果是鳩旦拖
裝修完之後正式煮野食,煮兩煮就跳啦
有咩事出黎屌一屌油耳就得
建議你簡簡單單買枝 “高科技竹筷” 頂住佢

神器嚟,唔阻通風仲 可以自己揀色
連仔有出面講過話佢已攞咗 approval
.無拖板 就拎去其他位置試
條電線兩邊係咪插實無鬆
對上部砌機用左10年
淨係換過1次display
其他都係upgrade
最後因爲無m2先忍痛換
唔緊要,我都係問緊同一樣野,拖把同板,兩個名都有人講,想問防雷,同普通有咩分別,普通本身唔係都有fuse?
悠二都有fans好撚癲
記得做埋直播
影住樓主個樣
叫你比記錄又比唔出 淨係係到鳩up 搵鬼信
你話悠二係李家超都得啦咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞