以後唔撚會再係悠二到砌機

497 回覆
174 Like 499 Dislike
咁呢樣真係佢檢查hea做,冇拆開機箱睇
或者佢好彩你唔好彩咁,佢檢查嗰陣replicate唔到你個問題
最妖既case真係暗病
聽過有cpu妖到得某隻game某個位hang機
要每件零件逐件試錯先捉到蟲
如果起我到砌 搵左我客服先
好老實講,你拎去任何一間電腦舖維修都要睇好唔好彩

好多年前我都試過屋企壞機,捧部機落樓下修理,然後個老闆就咁就開着部機正常入到windows用到,佢仲好無奈咁問我:其實你係壞咗乜野?
哦,你可能對電腦野比較少經驗同知識,所以有樣野諗唔明好confused

其實你個問題同開呢個post嗰位user一樣,你兩位就係唔明,有啲時侯你用部電腦嗰陣出問題,但係拎比人檢查嗰陣,對方同你個使用環境情況唔一致,以致對方replicate唔到你遇上嘅問題,所以對方檢查維修係唔會做到啲咩,因為對方用嗰陣都冇出問題,點fix啫

呢樣野唔單止電腦,其實好多電器機械野維修都係咁架,好多時根本搵唔到你講嗰個問題係乜野,最後就係直接叫你成舊零件replace試下
準備用電問題
點解你果隻有幻影

lihkg已成為悠二賣機客服平台
又扮晒嘢係到宣傳
但你死機唔關張顯示卡事架喎你自己話條線
真心覺得你地好勁
唔洗識砌 眼見咁大張野都唔搵野托住
上牙石睇埋你呢款卡 支撐都唔送 狗到仆街
想知點check試到係cpu壞?
咁俾錢人砌機就係自己唔係咁識/唔想煩
怪就怪啲廠明知張卡又長又重,都冇去處理問題
好心去淘寶入定幾十支stand啦
人地用得4080以上你都賺唔少la
果十蚊八蚊咪當送俾客人啦
我都試過係咁
拎上悠二 到又著到機 ,返屋企又著唔到。換過是線試

之後拆晒零件出黎 去維修檢查 ,但件件都無事。。。

但返到屋企成日唔著,之後成部機拎到樓下辦事處借插頭又同樣唔著。。。
唔關拖把,同電線事。

拆晒又組合返,幾次加幾日後突然又著返。
之後有陣唔著,吹熱風就好大機會著到。
但有陣完全唔得,日日試下開就有日著返咁
CLS 勁煩
下次叫D客影埋主機位置你睇
你工場長期冷氣啫
D友未必係
散熱地方都未必有
會唔會係散熱膏搽得衰
用他錶試
如果你唔識就搵電工去幫你check
佢收你幾錢幫你整?
3萬蚊既機你用3千蚊既mon
講常會話自己不吐不快嘅唔係kam撚就係麻撚煩
電腦台唔係正常都咁咩
都2024年仲有萬能插? 差唔多廿年冇見過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞