路透:特朗普擬要求烏克蘭與俄羅斯和談 否則將斷軍援

219 回覆
29 Like 182 Dislike
打爆咗俄佬,歐洲就會覺得從此天下太平,唔使買武器唔使聽美國支笛

要製造軍武需求,就要有一個有威脅性嘅俄羅斯,然後夾歐洲出錢

首先畀人打嗰個係歐洲,美國係隔咗個海,所以侵大條道理咁做

如果一早特朗普當選美國仲會幫?
唔收番烏克蘭錢都偷笑
馮檢侵
教識你因為有一樣嘢叫國會權力,美國要出兵要得到國會批準,唔係總統話出兵就出兵,除非本國領土受攻擊要即時反擊。

你估下依兩年美國國會想block軍援烏克蘭議案嘅最多係邊個黨 (俾多個tips你,唔係你最憎嘅敗登代表民主黨)
咁邊個在任期間親俄親北韓友好加強對方國際稱霸野心?不過相信都唔夠依家直接出口術用暫停軍援去要脅烏割地停火咁親俄囉就我覺得。
佢地撐一個中國原則係為左拉籠中國唔好企俄邊姐,但係自從中國表明撐俄之後烏都己經無咁俾面中國啦最近瑞士和平會上,人地自身難保滅國時點有力撐地球另一邊同個自己無關聯又支持唔到自己嘅島國呀講真,台灣幫到烏克蘭戰事咩?

但係佢如果外交上激嬲左中國咪淨俾到更多籍口中國政商企多啲籍口支援俄羅斯,依家可能分別唔大但係起碼中國企業無一個堂堂正當籍口去支持俄企,只能扮無知睇唔到咁私底下做,而唔可以話對方支持分裂中國所以我以愛國情懷去支援俄打擊烏嘅反中立場。

所有嘢都係politic, 無永遠敵人或朋友
佢坐緊監點拉票
轟炸莫斯科囉
一定唔駛國會批准喎
咁炸囉,直接射埋垓彈開打第三次世界大戰啦, 為左烏克蘭玩Fallout連登仔
呢個post見識到愛侵力如何雙重標準
侵說的是
和談=停戰,美國可以停軍緩
唔和談=即刻停軍緩

俾佢上到烏克蘭應該滅國
唔幫咪唔幫囉
烏克蘭夠要人啦
又唔見佢地飛去幫手打
我覺得侵會輸,同上次輸嘅原因一樣 一超技術,上次佢做緊總統都被setup到,今次應輸得更不著痕跡。
其實軍援好多係落返美國軍工企業,
同埋好多係舊貨,唔洗再出錢。
不過經濟不興係事實
所以咪笑鳩你弱智囉,真係俾你條死弱智仔講得中嘅話,你慌你會長命得過我....收皮啦你!
笑你老母生左你條死蠢鳩出黎
5常有寫定條約保護烏克蘭
除非學中共歷史文件果一套
我咪話佢送完烏克蘭可以唔要
五常無規定烏要收㗎喎
打輸咪要割囉
一定要入北約,唔係無得傾
五乜鬼常 聯合國根本就紙老虎嚟
五常其中一個咪俄羅斯 而家咪就侵略緊烏克蘭囉 仲講條約
獨家=鳩吹。
為駁而駁 但上面講咗一大堆原因你又唔敢駁 歐美俄當日廢烏核有承諾會保烏 烏而家食你美國軍援係天經地義 邊食邊屌都不為過 點解要唔收 定還是收咗就唔可以怪美國?
講乜野比你可以唔要呢d廢話 講咗幾個reply就剩係識重複up呢句 你不如google吓先啦好冇 咁樣會顯得你無咁無知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞