洗車/保養討論 (8)

677 回覆
7 Like 0 Dislike
我見佢同Shell果支都無話可以噴玻璃,都係寫噴車身

唉,不過大銀幕下年驗車要換,驗車後無耐屌那星連中兩粒,無仇報
我都係新手bb級咋, 即係其實我下次可以上蠟等乾再即刻直接正常洗車? 飛咗個落蠟步驟?
我用咩龜牌冰蠟,我見落蠟既過程,佢冇粉冇盛既
我買舊包裝就寫明可以抹埋玻璃
不過可能因為我黑色車,車頭我噴幾吓好似太多
抹完有好輕微haze,不過其他位我一兩吓就好靚仔唔理咁多
究竟sns係洗完車抹乾上定係濕住上?
上次抹乾上 但唔知係咪噴太多 推唔勻啲sns 搞到一雲雲
同埋係噴落纖維布上定噴落車漆/玻璃?
我見佢寫wet or dry
同埋應該每塊panel一兩吓就夠
利申:今日先第一次真正用
我係濕上
每個範圍噴一兩下就夠,門一兩下,車頭兩三下、車尾一下
我通常等30秒,等佢流落少少再抹乾
白霧就係粉,其實摸上手就知
以前我都係用冰蠟,都係用布落

但用咗sns就無再用傳統蠟

或者咁講,唔建議你同一日做
Sns要乾淨車身先可以噴
白霧唔會抹得乾淨,最後都係要再洗車
但邊有人咁蠢洗完車打完蠟再洗車

所以你都係分開兩日做啦,或者淨係用sns
玻璃多都無所謂,你用一下雨刮就知
佢會刮返落黎,慢慢拿捏吓玻璃份量
乾上濕上都得
但想keep得耐,一定係乾上,乾布噴埋sns上
跟住抹抹下你條布都會半濕,全部都係sns精華
通常我唔會浪費,抹下啲門皮內飾,甜甜地
總之確保每幅都上到就得
其實唔使堅 一支用起碼十部車以上
始終一兩下,按既深度力度個個人唔同。
我就鍾意輕按5下,因為我試過深按到底,
噴第一下都已經流哂落地
用完開門feel到個車身滑捋捋好過癮
濕上你last到幾耐
想比較吓其他人

我自己試過一次濕上,兩個月就開始唔跣
而家乾上就次次都三個月以上,
最耐就係上年12月嗰轉等到今年4月尾,接近5個月先唔跣
3個月咁撚襟玩
2個月左右啦 車尾就起碼3-5個月都仲好跣水
未試過乾上 因為懶見佢可以wet就抹一次算
明白,thanks bro
真,次次抹乾架車再抹一次都幾痛苦
但真係好正
買支試吓啦,個個都咁講,無老點你啦
用完你就會覺得自己俾幾千蚊做既鍍膜,百零蚊都搞掂
車身我無做,只打咗蠟,玻璃就有做
諗住兩樣都做晒包冇死,不過上蠟落蠟真係好辛苦,
其實洗完一次車之後,sns已經冇咗一上sns摸上去好滑溜嘅感覺,但係佢仲識得跣水,你哋係咪都係咁?
其實而家好多都好襟玩
之前用ceramic acrylic black wax都頂到幾個月
不過抹極都唔勻捽到我仆街先唔鬼用雖然用完佢隻色真係靚啲
啲frd泊室內,用csc 做足24hrs curing
聽佢哋講頂到5個月,但好似話又係捽到仆街
捽唔勻就有漬 我覺得都係sns方便
但師兄你未答我你係洗完車濕住架車開始噴sns,
定係全架車抹乾晒先開始噴
其實我答咗好多次
拉上少少先講完無耐
咁啱無quote 你姐

我係乾車噴
我泊街+附近有地盤+大風+經常落雨
反正流完幾日就會變灰色所以唔想搞咁多,最緊要方便快捷
咁上完仲使唔使用另一條乾布抹返佢? 即係類似落蠟咁
Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞