洗車/保養討論 (8)

677 回覆
7 Like 0 Dislike
料錢真原廠應該600上下
880果間, 一係義工, 一係淘寶原廠 大約200
都算 唔使太擔心
冷氣isolation老化,冷氣係intake口噴冷風出黎
你可以係中控台放幾塊防滑墊遮住就解決

如果想堅搞的話,換isolation要拆冷氣系統,都幾貴下

至於越刷越矇,我諗車內外油膜都有啲
唔係掛 咁撚貴架咩
4支野原裝賣150蚊支

Btw,唔一定要原裝既,oem大把選擇啦,
幾十蚊已經有,NGK都係$100多啲姐

香港車房真係唔愁無水魚
VW啡盒係貴過NGK彩盒
不過香港買D NGK, 不如上網旗艦店買算9數, 質量可能仲好
火咀靚都無用,點火coil都要留意,
點火功率差都好影響耗油

我都諗緊換唔換,但真係好貴1碌
里數夠高咪換左佢囉
Coil 喎
點解我換完火嘴好似仲耗油
同埋篤油嗰陣反應冇咁快
度數唔啱?
fuel injector 有無清過?
係咪入油前倒一支入油箱嗰啲?諗住試吓。
我鍍膜整左半年少少 等埋佢減弱左先 到時再玩下sns
SNS其實指邊隻?
呢啲風槍work唔work?係咪真係唔駛抹乾

【淘宝】https://m.tb.cn/h.g8U7PiE2CdOlHYo?tk=UHcB31B8MUW CZ8908 「暴力吹风机锂电涵道风扇洗车吹水涡轮工业鼓风机大功率强力吹灰尘」
点击链接直接打开 或者 淘宝搜索直接打开
要揭起車頭換喎ching,你睇返你部車manual,應該會話到你知係邊。

youtube 都有教學
sor,睇錯,仲以為係 spark plug,但fuel injector 都係要揭起嚟清
新手想問下日行燈左右軚有冇分別
壞左前日行燈
香港幾間車房都話要成個換,好L貴
同事識一個港車北上嘅大陸師傅就話有得整
如果只係壞晶片要整只係香港成個換1/10價錢
話即使要成個玩都係香港嘅三份一價錢左右
錯字 換
無分別 你拎上去整佢見你右軚會幫你搞返啱架啦
唔使諗到咁複雜,倒支野一樣清到。
呢個位唔係啲特別鬼鼠位。
想清活塞入面啲積碳就真係要拆啦
我有部舊車都係咁,但係諗諗下清完都未必改善到個mileage,都係算
係改善唔到,基本上唔夠兩星期又滿返哂
香港揸車仲撚仆街,怠速,停燈,塞車,仲有自動啟停嗰啲,基本上會令到啲油燒得唔完全就會積碳,龍sir啲講解都好清楚。
不過我就絕對唔建議佢介紹既氫氧除碳
打核桃砂作用都唔大,叫做10萬公里清一次等佢唔好太厚。
最好都係每日搵條直路踩地板油4000-5000轉,
或者拖3波行1000,谷住個轉數等佢啲碳屎唔好痴住個缸壁
間唔中用吓STP,性價比已經最高,

至於慳唔慳到油,我就話知佢,想慳油就將成個燃燒室拆出黎打散清活塞啦,肯定最慳油,一兩皮野應該無問題
你架車要有coating 或者打左蠟先會有效率 如果唔係d 水都係吹唔走
同埋要買就買d 大牌子 日後要放都易d
Scirocco1.4 換新火咀,洗油門摩打同換電油隔後有下列問題:
1. 踩大油加速時反應好似慢左,踩完會先聽到入氣既聲,半秒後會感覺到架車𨍭波chok 一下,之後先會明顯快
2. 以前泊完車會見架車800轉左右怠速,但而家會維持1000-1200 𨍭,有時又會降返落800

點算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞