洗車/保養討論 (8)

677 回覆
7 Like 0 Dislike
唔明佢除漆劑補油地方唔會除埋架咩
我都想知 所以我一路以黎無買 我都想有人解答
https://academy.sinnek.com/en/when-and-how-to-blend-the-finish-paint/

睇落似係會除左少少油變番做液體
捽番勻新油同舊油嘅顏色
令到睇落去似係同一隻色
P牌一問

架二手車俾飛石打到一堆刮痕,點先可以補返
痴撚線
英文叫blending solution唔係paint remover
paint remover我驚你甩漆
唔係喎佢個 description 睇落又好似啱
Gyeon Bathe+ PPF用唔用得?
聽講無咩效果,唔知真唔真
大家討論緊
唔係阿,你第一個comment啱阿
呢支野真係起漆用,用呢支野要包報紙
各位大佬~ 有嘢想請教,是咁的
我發現踏入夏天㗎車越洗越污糟,上網爬文經覺唔可以大熱天部車熱啦啦咁洗🌞

加上個人少少懶,㗎二手車買返嚟一年前畀人大洗過後,冇用咩推泥打蠟 😣

再係咁用 SNS 搞到而家部車(尤其前面引擎版)上好似斑馬油紋咁,上次仲搞到玻璃一點點(所以估係太曬,水乾太快嘅痕);

請問我下一步應該係:

1. 買 Carpro Trix 去車身痕&垃圾 + Soft99 黑極打蠟,定
2. 直接買 Soft99 推泥 + 黑極打蠟,定係
3. Soft99 清潔用蠟(應該係光鏡面?) + 之後用返 SNS

補充~
平時都係空地洗車,冇遮檔太陽直曬(哭
因為用水機+水槍,洗唔得太耐,有預洗習慣
我泊露天都係咁樣洗 咁耐都未試過你講既情況
你講嗰啲漬,好多時係因為落完雨隔太耐先洗車
又或者預洗或正洗嗰陣,噴完泡等太耐都無沖水
我平時中午太陽係正上高洗,都未賴過野
最重要係個時間控制,洗得慢就一幅一幅黎
唔好諗住全車有泡先慢慢沖,實有漬
沢田巴
ohhhh ~ 原來係咁,咁我係咪下次照你咁講一幅幅洗咗試下先就去到啲痕,定要買支去水印試下去唔去到先?

我諗係全車洗所以搞到有漬
LM
要買去水漬產品去咗先
之後洗車一係夜晚洗,烈日當空就分幾浸洗,
例如車頂連車尾 > 兩側>最後車頭 咁樣
想請教下,洗完車自己抹左啲鍍膜/玻璃去水之後應該點keep?
堆鍍膜聲稱去水效果起碼有半年,我打個折扣當佢4個月
咁依段時間內應該點樣洗車?洗車液會洗走層膜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞