洗車/保養討論 (8)

677 回覆
7 Like 0 Dislike

前幾日係停車場攞得太盡唔小心hi到牆,Hi到嗰下輕力到我都唔覺所以我估應該唔太入肉冇傷到底漆
黑色我估係牆漆黎,想自己執嘅話係咪先用tarx嗰類pitch cleaner溶咗啲牆漆先再用粗蠟推走啲刮痕?
另外想問下黑膠件上面啲刮痕有冇方法修補
一次過換晒火咀同機油
心理作用架車靜左同轉數唔使上咁高
咪正常洗車,中性洗車液唔會洗得甩
直接粗蠟
正常係有分別,通常第三日就會開始習慣嗰個新鮮感
不過人既慣性係好可怕,油耗差0.1都可以話偈油就到期
5000公里同5001公里都話分別到油耗既分別
我買咗架二手車返黎,換咗brake油,呢樣係最最最最最明顯嘅,收落去而家順滑好多。

機油、火咀換咗,係無咁震嘅
謝謝大大 ~ 我都補一補相畀你睇下而家咩景環 🫠 我都同步試試先

想問下 用緊Iroad X9車cam 其實如果想換勁啲既車cam係咪將原有既線駁落新cam到就得定都係出去比人裝好啲
想問下 用緊Iroad X9車cam 其實如果想換勁啲既車cam係咪將原有既線駁落新cam到就得定都係出去比人裝好啲
正常個v數應該一樣,理論上係可以
想問下架車轉左
要去運輸署改行車證

想問有冇得預約?
我見唔到有

如果冇,咁係咪唯有親自去長沙灣排隊?
想問下架車轉左顏色
要去運輸署改行車證

想問有冇得預約?
我見唔到有

如果冇,咁係咪唯有親自去長沙灣排隊?

頂買錯咗水撥膠
膠果條有窿俾水撥鎖住
但我買咗條無窿嘅,而家鎖唔實
係咪要換返有窿款安全啲

頂買錯咗水撥膠
果條有窿俾水撥鎖住
但我買咗條無窿嘅,而家鎖唔實
係咪要換返有窿款安全啲
想請教吓巴打
啱啱自己補完灰噴油,噴完金油之後想做返鏡面,順便清吓啲太陽紋嗰啲(部車買返嚟咁耐都無拎過出去打蠟 都無噴過蠟
呢個情況我應該係直接用拋光劑,定係先用 粗蠟全車打一次,再用拋光劑拋?
諗住用無線機拋
呢個唔清楚
咁緊係原裝係點就跟返原裝
有機可以直接拋光,研磨粗幼分別
1 粗蠟捽唔甩 拋光蠟都唔會捽得甩,所以我話有機就用拋光蠟,粗蠟研磨成份高,用機驚會磨薄

2 我會推薦用美光,液蠟之餘佢個樽易保存,其實大同少異,唔會差太遠
問胎王啦 不過我印象中應該唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞