洗車/保養討論 (8)

677 回覆
7 Like 0 Dislike
肯定型號啱?
唔知,車房換
但見係原廠盒
其實架車做咗鍍膜,仲可唔可以用SnS噴?
乜唔得㗎?我嗰日自己打完美容蠟之後再上咗sns
打完蠟要等乾,乾咗要再洗車
咁我再上咗sns會點?甩晒?
問車房啦
SNS即係咩黎者
如果你想留鍍膜,就唔可以
你放棄鍍膜就照噴sns
咪變咗啲粉同蠟水溝埋一齊咁
咁我係咪即係白廢心機
日鳩日落雨又出太陽,今日去咗公廁整濕毛巾求其抹下d漬、塵算,已經成濕晒
唔會既 跣水效果一樣有
其實都無話唔可以同一日既
最緊要你肯定啲蠟乾,摸上手滑潺潺起粉
洗走啲粉就上得sns
Social networking service
真係唔知嘛,P牌仔養緊架錢七
爬文都懶,上一兩頁已經有人問
Ice sns 係咪等於sns
你見無人答你就知咩事
Google search ice sns啦 死仔
美國龜牌 - 冰瑩撥水鍍膜 Ice Seal & Shine

咁撚強大

然後早兩日入油,我見到Shell都有類似產品,果時已經諗緊有無咁勁
https://www.shell.com.hk/zh_hk/motorists/shellbrandedcarcare/speedwax.html
原來無覆到
如果唔乾應該都落唔到蠟?
Shell嗰支平既話買黎玩吓囉
佢係咩成分我就唔知
但sns呢支野,淨係呢個po有feedback 既巴打個個都話正
基本上我呢四五年用咗sns都無做過啲乜柒垃圾鍍膜
性價比又高,兩年搵人做一次研磨拋光又可以繼續照兩年鏡
應該落到 大家都係同一樣野
只係一個真係表面推啲蠟上去
一個係噴啲液體用塗抹方式變成包膜
大家都會隨住洗車次數同遇酸性而倒數

但一齊用其實都係影響肉眼上見到既野
應該唔影響功能,要跣水要保護車漆一樣有
只不過有機會出現之前有人講過既一達達
我係上蠟等乾,再落蠟, 再上sns, 唔係上蠟再上sns
Shell果支都$148,若果我無記錯,同龜牌同價咁滯。

不過我買咗錢七返黎後都做咗打蠟同玻璃鍍膜,應該頂到半年嘅,涼少少比人洗完車搵機會試下

但玻璃唔用得呢隻野架嘛
哦 誤會咗

唔乾緊係落唔到蠟,係咪玩野
你識diy呢啲就係基本野,起白霧先落到蠟

但點解要落蠟 直接洗車啦
落蠟都唔會100%無粉,我覺得洗車已經做足哂落蠟既效果
Sns? 爬文啦懶鬼
上幾頁我先答人玻璃噴多噴少無所謂,
雨刮會刮走多餘既sns……
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞