「香港航空業,領先全球!」 中提琴家無法攜帶樂器上機 (飛左25 年第一次)

417 回覆
710 Like 51 Dislike
坐動臥 訓醒就到
如果比你帶上機,咁係咪個個都可以?
我諗貴重物件唔寄倉應該係常識黎
樂器要買多個位, 臨場先比錢即係要offload 1個其他乘客
到時就會有人屌Hkexpress 臨時臨急取消個位
飛咗 25 年,第一次坐 Hong Kong Express?
帶住咁大件野仲搭uo仲唔係坐住個腦25年
好似有貴重物件倉.(寄珠寶,名貴畫,...)
好高保費,有事會賠好多.
所以會突別處理.
大提琴就一定要。
唔係. 純粹UO係國泰系,國泰不嬲係連登都係神聖不可侵犯. 講安全就一大班機膠屌你唔識野,講service就一大班人屌你乞衣
啱啱搵左, 鳩鐵係長闊高加埋唔可以超過130cm
香港人一定先諗到呢樣嘢。
KA以前可以買CBBG
擺樂器 神像 骨灰都得
俾錢叫司機運上去囉
用樂器買位? 先唔講錢,
HK express真係會俾你咁做?
分分鐘個小提琴幾百萬.....
不過就算係, 啲地勤都唔識睇.
ryanair係可以
條友真係坐左25年"監"囉

我以前都係成日帶樂器周鳩圍去,近年來真係唔同咗,仲有25年前標準應該係個客問題
樓豬支持人治
好人好者點會坐UO
Viola都大型
鳩噏冇極限
次次吹到勁一勁冇一單上外國新聞
唔關識唔識睇事.
係擁有者責任,你覺得行李貴重就寄貴重倉.
到時就專人處理貴重行李.

唔係D on九,貼張易碎標誌就會小心d.
有次聽見D人吹水. 話見貼張易碎標誌,
仲掉得大力D. "易碎呀啦!"

一般行李損壞,機場保險好似最多只係賠幾萬??
睇時間姐,冇乜人果時咪隻眼開隻眼閉囉,你唔阻到人咪費事理你

你試吓返工繁忙時間搭港鐵?孭個大啲嘅背囊都俾人屌啦,仲話孭樂器,我估大把人會撐港鐵揸正嚟做

再講到搭廉,個個人都有自己手提行李,憑咩音樂家果份可以特別大,你一個中提琴霸咗頭上個置物櫃,你隔離左右個細喼放邊,放你腳底o唔ok?
真正法治精神
https://www.hkexpress.com/en-hk/legal-and-privacy/conditions-of-carriage/

If you require an extra seat – for a musical instrument or other article – you must book and pay for the extra seat via our reservations office, call centre or authorised agent. The prevailing fare for the extra seat will be charged. In order to arrange for adjacent seats, advance seat assignment (including the payment of any associated fees for such advance seat assignment) will also be required.

佢有講話可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞