「香港航空業,領先全球!」 中提琴家無法攜帶樂器上機 (飛左25 年第一次)

417 回覆
710 Like 51 Dislike
ryanair violin/viola 個fare fee係獨立買多個seat位
歐洲做法係要你買多個seat 位一齊座

先唔理價錢,起碼人地有policy,香港係international air hub但真係文化沙漠,UO仲要係under國泰呢間老字號
邀請過黎係包埋機票
定要自己買機票
燃油附加費重貴過張機票

係咪要等油價drop to zero個燃油附加費先會唔收
其實買多個位都唔一定可以俾你帶
件野放overhead都未必放到
擺座位有氣流又影響其他人安全
俾到6位數你理得人地點安排機票啦
ryan 你肯加錢應該咩都得
即係歐洲就無氣流問題,香港就有
比到6位數都包uo就主辦抵死
無咩既
我都係食下花生
開唔成show都唔關我事
歐洲俾唔代表冇問題喎
你坐飛機隔離位大搖大擺放個大箱都覺得冇問題咩
UO之前係廉航都算top,點解呢期搞成咁

老老豆豆揀廉航有好多原因,有時係揀時間/機位/航點/機場位置,價錢對於出公數飛嘅人唔係唯一因素
早排又係飛hk express,呢間野d新policy 真係要屌。
賺錢咪賺錢囉,真係好L肉酸。
我記得國泰7月1號之後會減不過好少UO未見過有新聞話會減
錢解決到嘅問題,都仲覺得有問題就係你嘅問題。
中国人講英文 肯定係收左外國錢
過咗手提行李尺寸買多個位都未必得
因為條安全帶係比人用
你用安全帶扣住件行李都係唔穩陣
中提琴size明顯會超過啦
香港D保安都冇權力既 郁手自己都比狗拉
比中提琴上機
陣間其他客望到就話點解佢中提琴可以上機
我個gip就唔可以上機
唔知你有冇睇過壞人航空個YouTube channel
如果真係喺壞人航空出呢單嘢,隨時俾佢出post嚟笑
https://youtube.com/shorts/IiQpRx2oDAg?si=SfpEjE5fBZ0h_ED6
佢應該係無諗過會有人執正黎做
又或者係以為有得申請加錢帶上機
聽到HK Express個名就以為係香港嘅大航空公司
點撚知係廉航
仲要正值比港人玩撚爛完個hand carry policy
開始揸正野黎做
咪大家一齊肉酸囉最後
香港3間航空公司都唔比寵物上機
每間航空公司規舉都唔同
有咩好嘈

另外全球氣候都唔同
某啲地方真係多d強烈氣流
來自北京嘅主辦方絕對唔會特登研究下
間香港廉航係咪唔比帶中提琴上機(斷估內陸機少禁止)
而且買機票呢d下欄嘢緊係推比d小職員去做架啦
可能買飛條友分分鐘食咗浸機票差價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞