「香港航空業,領先全球!」 中提琴家無法攜帶樂器上機 (飛左25 年第一次)

417 回覆
710 Like 51 Dislike
上面咪有人貼左UO都有得買位放樂器囉

https://www.hkexpress.com/en-hk/legal-and-privacy/conditions-of-carriage/

If you require an extra seat – for a musical instrument or other article – you must book and pay for the extra seat via our reservations office, call centre or authorised agent. The prevailing fare for the extra seat will be charged. In order to arrange for adjacent seats, advance seat assignment (including the payment of any associated fees for such advance seat assignment) will also be required.

連登仔真係鍾意乜都踩左先 柒左就潛水
UO係咪會借國航/東航/南航啲機?
你搞錯左?
呢間係cheap精母公司,cheap精老闆, cheap精高層, cheap 精員工有份嘅 cheap 精公司,請埋一大班cheap精打手同 cheap 精 pr
大陸坐既話其實唔點理,但係香港班手牌人一定捉到緊一緊
POV:幫你睇到中提琴俾人杯嘅時候…
https://youtu.be/VOGDF9FjCKU?si=LcsYtHYLln7mbjCn
垃撚圾 UO

中提琴不嬲係低等人士

抵死,有violin 唔拉去拉viola
一直以為樂手為貴重樂器買多個位擺放樂器喺隔離位...
係咪明示或暗示我知係以下其中一項
。並非出名樂手
。樂器價錢唔貴
。賺盡每日可用嘅公幹費用
應該搭大灣區呀嘛,咁愛國返去掘金
使唔使包佢成世免費?
我朋友彈guitar 周圍飛咪係係寄倉
airline 有個箱俾你入住你件樂器個盒
你搭spirit或者ryanair 幫你個中提琴撞成碎片
咁計唔fair
飛唔同機場都唔同目的地
唔通飛深圳平啲又將返香港啲交通費入廉航數
鬥cheap機場費隨時貴過張機票
你叫樓主情何以堪呢
點睇都係個客7左喎呢次
抵撚死,以為自己有特權
https://www.hkexpress.com/zh-hk/plan/travel-information/baggage-information/special-baggage-sports-equipment/

只要樂器符合以下尺寸、重量限制,您就可以攜帶樂器作為手提行李上機。所有樂器必須存放在硬面圓邊、堅固、有保護作用的硬樂器箱內。軟身樂器箱將不被接受。

登機行李的體積上限為 22 x 14 x 9寸。樂器會被計入登機行李限額內

反駁隊收唒皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞