「香港航空業,領先全球!」 中提琴家無法攜帶樂器上機 (飛左25 年第一次)

417 回覆
710 Like 51 Dislike
要計就直接買CA啦
係呀

因為你無提前買位

加錢嗰個選項淨係響寄艙 呢個前提之下先會發生

唔會發生你加錢就可以買大啲手提行李
廉航手提行李位一定係個個都按限制塞滿無淨嘅

傳統航空唔夠手提行李位時,登機前會口頭問邊啲客可以手提行李寄艙而唔會有額外收費,其實呢啲係成本嚟。
啲死黃絲成撚日打飛機自high
搭單問

MTR得唔得?
UO唱衰Xg 拉得
可以有百幾個正評都幾好野
人地咪俾左條例出黎話俾

前提係你買咗位 或者寄艙呀

You can carry any music equipment with you onboard as long as it fits within your Cabin Bag allowance. For smaller music equipment like guitars or violins that exceed your cabin baggage dimensions, you can opt to pay an extra seat fare for it. To do this, you must purchase an extra flight ticket and seat. To book this extra seat, the word EXTRA must be entered as the first name, and ITEM SEAT must be entered as the surname. To purchase a seat for equipment, click here. There is no checked or cabin baggage allowance associated with the purchase of an extra seat.
(呢段咪話你如果行李符合手提要求,或者你買咗位,先可以跟身)

If your equipment does not fit in your Cabin Bag allowance and you do not wish to purchase an extra seat, you can choose to check it in against payment of a fee. See our Table of Fees.
(你件嘢唔合要求又唔想買位,可以俾錢寄艙)

If your music equipment weighs more than the 20kg allowance, you will be charged at the applicable excess baggage fee rate per kilo. See our Table of Fees.
(20kg allowance<寄艙個條件,你超過咗就計你額外錢。)
搭開廉航熟行規啦
If your equipment does not fit in your Cabin Bag allowance and you do not wish to purchase an extra seat, you can choose to check it in against payment of a fee. See our Table of Fees.
你不如睇多次呢段講咩先
Ryan 就係你唔俾錢買個extra seat 都可以帶上機 淨係俾extra fee
同意
但係依個都係佢市場目標黎
放棄服務換低價格,
外國有廉航CEO, FF過想賣企航tim
搭單問

KMB 得唔得?
Ryan還Ryan
UO還UO

你運得特別嘢預咗間間執行有唔同

你拎住Ryan個規則去同UO講無人會理你。
佢拎住靚時間一定有人坐

你真係搞笑
一直都比較緊Ryan 同 UO 嘅policy
跟著你彈出黎吵一餐
依家又話ryan 還ryan
UO飛北京 同啲爛鳩大陸airline比平得幾多?
條撚樣會唔會連行李都冇買?
香港人最鍾意玩爛個制度
同埋最鍾意問:點解佢得我唔得
on9, 你乜水啊,有曬規管
唔係Cheap唔cheap嘅問題

只係執行方針有唔同

我當巴士搭唔要多餘服務你平過我好撚合理

UO要食飯同飲嘢,我會照俾一百幾十,個焗豬好食過一般飛機餐
坐得長途CX我都會俾錢上下網咁,好多嘢唔係人人有先會好。
固然,一定是利害了我的國,亦要講多句,利害了我的香港
有錢點解唔買俾帶樂器上機嘅常規航空公司例如國泰?又要搭廉航又要屌人唔識你大陰樂家算點?
姓劉已經知無問題啦,仲以為係鬼佬tim
依家問題就係佢有要求

最撚煩係有要求,但揀間唔俾選擇你嘅廉航
你諗多咗,一有特價照餓狗搶屎
正如好多人成撚日想有北歐嘅社會福利制度
又話邊度邊度有四日工作(講到全國都係咁)

但又想淨係俾香港嘅稅同城市生活
又唔睇下人地啲福利制度,係靠高稅同天然資源出口支持
四日工作公司係某啲突出公司自己政策嚟

淨係拎自己想要嘅嚟講
今時今日冇東方幫佢拖喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞