年輕人買樓,普遍好著重個會所

193 回覆
21 Like 129 Dislike
幾年前租過有會所的新樓
結果一年都無去過幾次
開始時間又唔夾打工作
又食一筆管理費

我拎呢筆錢去租間舊少少大少少的樓
然後再去出面的gym room仲化算
有就有,冇就冇,唔太著重
一次都冇用過,只係去過會所飲茶,因為個海景好靚
會所既gym 同d 小朋友playground 冇咩分別 野又少 冇樣齊 barbell 都冇 最多帶氧運動既機 同埋比個啞鈴架你 就叫gymroom 有操開野既人跟本唔會用
到你做到你口中老闆再講啦

你依啲咪等於人地講緊波子好,你就話波子垃圾。人地邊個邊個當波子係垃圾車,揸開Bugatti乜乜柒柒咁樣。

屋企樓下有,你有得選擇。啲人點解比錢去你口中嘅Club做會員。真係貪有野玩? 其實都係講緊圈子問題。

屌會所管理費貴同時走去吹奏依啲Club會籍,你話你矛盾唔矛盾。
返普通學校咪又係對住呢班街童, 讀國際學校咩

睇嚟要住半山淺水灣先得
你住貝沙灣會唔會走過去華富邨個邊玩?

南區差? 一樣有香港仔同華富邨。
有work from home 就知會所嘅爽皮

平時take 個飯break 落去游水完全冇人

做gym 又冇人
講得好著重個會所嗰班
可以住得幾大單位?
主要係新樓個price 已經bundle 埋個會所同埋露台比你
你冇得簡「唔要」,呢個先係問題
唔係講緊會所多唔多老人家,落會所J 下d 人妻少婦,落樓下會所做gym 好方便etc

會所有用 只限有細路
Gym 咁 新樓好多都靚 但少機 又貴 都係無乜去
D球場會去租下 但都算少 一年十次內
所以真係經過 多過用
第一次買樓就會重視 之後無先好
咪係, 兩千呎三房套
洗乜靠會所house warming
你個logic 係:
依家愈來愈多office 行flexi-seating / 豬肉枱,係因為市場上既打工仔中意?
所以我樓上先講,係市場上真係好多人鐘意睇門面

特別係層基向上爬個班。乜都要靚唔講實際

身邊都有朋友中招,叫撚左佢買二手樓唔聽。

就係貪個門面靚似酒店走去買依啲新樓。
依d會所又唔同屋苑啦
有冇諗過係以前正常價 2-3 蚊
依家5蚊起跳
住得起大單位, 都有錢養多部車
有時間都開車去玩
相同價錢二手樓大好多了
怕殘舊怕裝修麻煩就正常, 無理由為咗會所 俾貴咁多/住細咁多
反而有小朋友先著重會所 又可以去遊樂場玩 又要溫習室 親子又可以游下水 唔通去公屋樓下d公園玩咩

管理費係貴 講緊新樓都4.5蚊起步
所以我咪話識買嘅自住啲廿幾年樓有大會所個啲大屋苑最好

管理費相對平 會所又大

當年計建築面積重有大大個窗台送。
會所都係貪佢個party room有得成班fd開party
jm9,每句都係false logic 9唔搭8

係你講到去個樓下會所用個跑步機就圈子有face,咁join referral only 既member 叫咩,人地去個private clubhouse 又真係為左食個tea 咩我同你講緊no one give a fuck about 咩會所,係咪自卑到咁呀Ching,落去會所廁所打返個J醒醒神先啦

理性討論又要人生攻擊,麻煩唔好拉低討論質素please
依加有新樓得黎係冇會所咩
就算單枝樓好多都有
有會所有圈子有face,聽唔明得罪講句都係低下階層,無會所個仔點落街玩?隨時俾街童打撚死嫁

2手太過舊 又未維修過 買唔過
唔係太舊又無會所果堆,基本上岩岩好
但係又要無會所,又要唔太舊或者岩岩大維修完既, 依類唔會咁岩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞