年輕人買樓,普遍好著重個會所

193 回覆
21 Like 129 Dislike
係咪真
會所要另外收錢賣廣告就靚,用一兩次就不了之後變到冷冷清清,管理費又要比足keep 住保養
又唔係話最重要係會所嘅...
只不過係最介意樓齡舊,例如10大老人屋苑果類,有會所通常都比較新,少d老人徐。

有d有會所但都30幾年嘅屋苑,浸落個暖水池都一班阿伯圍住吹水搓腳泥

打波時被班阿伯當電視咁,邊睇邊指指點點,打完波去飲水機d阿伯又係到清痰肺癆咁...

最緊要樓齡新,會所少退休人士
居住面積仲細過公屋
個個月交一大舊錢供樓管理費
唔搵個會所J 下, 心理點可以平衡?
唔知買樓係點
作為租租我就幾鐘意有會所
租樓我會著重
買就梗係care單位本身多啲
屋苑位置唔靚 附近配套唔掂 先至會拎靚會所黎做賣點
「美國會」正價贖債 「債券會員」續會須另付 持有人稱蝕170萬再要花150萬 指做法不公
https://lih.kg/3721473
好似最近電視Youtube日播夜播嗰個樓盤廣告成條片淨係講個會所設施同有幾大。
係,可以出租住户證
得嗰二百尺唔通好意思喺間開放式打卡咩
會所除左泳池,其他都係玩過1 -2 次就冇再用。 疫情前有大量雜誌免費睇,疫情後啲雜誌執曬, 得返報紙
望內園對住屋苑泳池,夏天成日有年輕人妻同成班後生女游水其實都唔錯
個區同個屋苑要夠年輕
一定係,有會所真係好撚重要,行兩步游水做占保齡球羽毛球乒乓波兒童遊樂場乜都齊
反而係身邊成家立室嘅fd先著重會所

佢地覺得小朋友喺會所玩,安全過喺外面公園玩
有business corner,屋企唔洗留位做書房/home office
鍾意睇報紙雜誌嘅就有齊港台英日韓,Finance/ Fashion/ Tech/ Sports 幾乎有齊

House warming果陣入過去玩
真係幾多元化
有gym有cafe有好多partyroom嘅嘢
呢種會所唔知要交幾多錢管理費先有
淨係好隱晦咁話同租私竇差唔多
新樓冇乜廢老
會所不了 管理費高
舊樓好好多
私家泳池比小朋友
私家gym比大人
有依兩樣唔駛出去同班公屋撚迫已經爭好遠
公屋最好
冇會所點樣cover本身缺點
3年內會所新

3年後,舊、污糟 唔想去了
其實樓下商場有健身室有齊娛樂設施都可以
咁租新樓就夠了
落樓下做gym 爽到仆街 又平 人少又靜仲要24小時
會所d gym得果幾部basic機
而泳池多數唔係標準池
book羽毛場都係要同人爭
不了
得個兒童playroom同平台遊樂場叫做比仔囡玩下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞