年輕人買樓,普遍好著重個會所

193 回覆
21 Like 129 Dislike
地方>大細>樓齡

利申 仲儲緊首期
咪篤爆啦清
你依家搵個三千萬新樓大屋苑係無會所比我睇吓

睇吓有幾多,依啲樓無會所只係因為個個年代唔興。大撚把港島區豪宅廿幾三十年前已經有。

得罪講句,係基層出身細個屋企無係會所長大先會屌會所無用。除非你有錢到係過億別墅,自己有齊泳池嗰啲。如果唔係你依啲只係「吃不到的葡萄是酸的」

今時今日半山係得啲唔撚識嘅先攞半山去打J。住過就知點解個度依廿年升幅咁細。
半山依家老人村咁
平均年齡差唔多都50歲
咪踢爆啦, 龍床盤發展商好難先諗到呢句

咁無恥包裝納米樓
我覺得個會所好實用喎,gym同遊水plan唔貴,帶細路落花園玩又得,有興趣班比細路join
陰公 d 老人家買到層有會所既私樓落會所玩下都比人話廢老
得閒都上深圳玩啦仲會所
不如講下會所作用係咩?
你比管理費但係用D野另外再收你錢係咩玩法?
比人當水魚咁樣禁法都可以覺得無問題?
咁就唔怪得香港咁多有錢又傻既中咁撚多電話詐騙
大多數都無, 部份舊居屋有泳池球場
其實好好笑,啲人假設左有會所等於屋企細咁撚得意

基層住開公屋個班圈子大左啲人買樓咪會你依種情況

現實會所同屋大細無衝突架。

按你講住九龍站個班係咪好撚On9?

屋苑有會所其實好平凡,但依樣野(泳池,公園)有用係現實。

地產佬洗閪推會所咩,依家咩價錢嘅新樓都有會所架啦。係度屈人係AA咁撚低質。 我一向支持人咪撚買樓去租嘅。
會所點都有用
問題係要犧牲呎數+貴管理費, 唔值咁解啫
鬼唔知三千呎複式+會所好咩

而家笑鳩買納米班友, 無嘢好吹靠會所打飛機呀
咁實無免費午餐架啦
用得著既人會覺得有用
唔用既一定覺得廢
其實無乜好拗
都係果句,願者上釣
你唔會買左先知會所要比管理費
真係唔鐘意咪買舊樓
咪小朋友玩,唔洗出去對住街童。加上方便。

等於香港免費讀書,點解要比貴一貴讀私校/國際學校?

因為圈子問題。

到你明就自然明。

而且你咁天真管理費同會所成正比? 依家啲單幢樓會所連泳池都無一樣收得貴過啲廿年大會所大屋苑。

依家係越新管理費越貴,同會所大細係無關係。
事實係呢幾年
真係新樓大會所 銷路好過舊樓好多
但有班人堅持話會所係冇用
所以咪有得嘈
屌會所無用果班咪唔好買囉
有人揸枝槍迫佢買咩果班人都痴線
買納米樓個班傻嘅點唔係會所問題

而且依啲納米樓嘅會所多數無柒用

納米樓戇鳩主要係多數依啲地點西,單幢戶數少問題多。

太細又住唔到人。尺價又貴到仆街

林鄭Plan一出就收皮。

買樓向來第一睇地段,最緊要買大屋苑。 買單幢有冇會所都係麻撚煩,除非唐樓投資等收購例外。
依家新屋苑緊係標準配置啦, 我無否認過會所呢樣野, 我講緊既係一般上車又好大西北又好, 會所咁"興", 呢樣野只係多一個channel去cap水, 有咁大得咁大, 有咁靚得咁靚, 呢d起出黎值幾錢姐你睇下地產自己下面屋苑管理公司幾賺錢, 呢樣野對發展商黎講只係賺錢工具, 最好就俾你覺得有會所係feel good, even係住緊5,6球2-300呎, 當novoland 會所重靚過貝沙個個, 會所呢樣野有乜premium可言

Anyway 半山升幅咁細係base effect, 上車盤200變600, 3000要變1億? 3000上5000個absolute財富升幅都係遠高山下, 唔關山唔山頂,更加唔關咩會唔會所事, 有會所唔會令個樓識飛, 大lump sum絕大部分都跑輸in % term, 下面第2代現代化(九龍站當係第一代)既半新中上豪宅11年升7%連淘大都跑輸啦, 講經咩

GRAND AUSTIN 1座 16樓 B室
4房
$3,600萬
1,298呎
@$27,735
+7%
之前住北區某屋苑,大會所,三個冷暖泳池,圖書館,餐廳,GYM,兒童樂園,BBQ場,麻雀房,K房乜都有,日日拍烏蠅,小貓三幾隻,係八號波餐廳會提供腸蛋面最實用。
早幾年吹噓點都上車先, 害死唔少人
納米已經死, 單支死得仲快, 西地點永不超生

單支放兩部跑步機+咖啡機就當會所, 再收你5蚊管理費
拎會所去界定生活質素/酸唔酸真係好無聊身邊廿零歲出911gt3既,屋企個會所重衰過康文處啦坐我後面班老細佢care 係拎唔拎到屋企附近個鬼佬club membership,樓下有無得bbq who give a fuck bro..
咪小朋友玩,唔洗出去對住街童。加上方便。

講經咩,住差區咪care呢d囉
方便性黎講 會所係樓下 連平台都唔洗落啵
係近到咁平時放工先有動力去做下運動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞