年輕人買樓,普遍好著重個會所

193 回覆
21 Like 129 Dislike
現實係依家大大小小新型屋苑都有會所

因為市場上啲人就係鐘意

會所其實小朋友同老人家最多用

對返緊工嘅人作用不大,因為無時間用。但對樓價作用大。

好似泳池咁,屋企樓下有同要出去公眾泳池係兩種體驗,

依啲叫做「書到用時方恨少」。
為左避開人地目光,畀多100-200萬
屋苑會所玩唔會有街童,有起問題都搵得返對面家長

如果大屋苑有大會所個啲,玩得舒服人又相對少。

而好多人以為管理費同會所大細有關係

其實管理費貴唔貴主要睇新舊同戶數多唔多

講緊廿年樓計建築面積嗰啲大屋苑,反而係會所大但管理費相對新樓平好多。
而家廿年樓果d大屋苑幾好,會所大,實用,見得人,管理費唔貴
比你講到私樓得細單位咁
新既會所 一d都唔冷清
廢老買月卡 日日游幾次水
Gym room 長期有人 後生同廢老都會去
閱讀室多數都有人
餐廳長期都有客
細路仔就長期係會所既play house玩
Exactly

香港人已經唔介意住得細,但冇會所肯定會失望。不過呢啲綽頭野對生活冇根本性嘅改善,不過可以曬下命囉

自己移民咗,而家住緊成千尺(未計花園),住得勁開心,同時已經習慣咗work life balance 。香港工時咁鬼長,俾五星酒店級嘅會所我都用唔著
最驚多老嘢
有小朋友有會所比較啱用
聽過好多係貪樓齡,唔知點解好抗拒廿年以上咁
因為D設施開始殘,要預錢大維修
會所硬食
好奇一問宜家新樓既會所仲有幾多個有標準泳池+桑拿?
其實我反而會揀呢啲樓齡既樓
佢地啲則實用好多
On9, 打波,游水,做gym不知幾爽,點會用一兩次就不了
咁有冇介意你自己愈來愈老,襯唔起住新樓
講真有小朋友的響會所玩,起碼都知根知底唔會識到公屋仔,有哂閉露有咩事都跟得番,有野唔記得拎都無咁易比人偷,你試下放把雨傘響公屋球場10分鐘番去仲有無😂
除咗游水,我好少落會所
會所越細越頹就越啱我,慳返管理費
如果成日要喺屋企做嘢,或者小朋友讀書做功課
點可以淨係靠靠會所啲自修室
考試季節一早爆晒啦
咁少位咁難book
講緊大部份會所係咁,可能你個個真係好正先吸引到人流
大佬 到佢老嗰陣 管理公司繼續有錢收 好和味架
完全唔知點解要特登落會所hea
屋企舒舒服服唔好
會所攞嚟住咩俾你揀會唔會想間屋得135呎有幾干萬呎會所
你買唔買135呎單位好似同有無會所無咩關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞