加拿大人正以創紀錄的速度移居美國

295 回覆
97 Like 3 Dislike
好矛盾
到底移加十年後嘅人啲小朋友讀書嗰陣係學緊啲垃圾民族封建觀念定係學緊人類有100種性別呢
政治同民主不嬲九成都係PR戰多過政績戰㗎啦
你睇隔離黑鬼馬
除咗PR仲有咩
不嬲都係退休冬天就去越南泰國馬拉過半年
夏天就返加拿大過
咁就又可以食退休金
冬天又唔洗咁冬
公道講 佢地都好多專業人士
只不過買一送三
嗰三件有一件係做min pay job 另外兩件就唔知做乜喇
會變成巨型加洲,左膠之野望- 威力加強版
邊撚度多專業人士?
佢地十個先得一個係
其他9個都係minpay嘅死剩種
多得呢班死剩種
加拿大就嚟變第三世界國家
黎緊應該唔少人走,不過係有料嗰啲
見近排黎嗰啲勁多都話搵唔到
又美帝top 20 STEM PhD/ DS Master、又local ng
市場無工就非戰之罪,不過連survival job都搵唔到
為左班Conestoga除時贏粒糖輸間廠
班華人女係加拿大係nothing ,緊係過黎香港搵食享受女性紅利
人工唔會有美國咁高 公民自然會有Medicare但得medicare無其他醫保就要俾多少少稅 好似1% 唔記得 有私人醫保例如bupa個啲就唔駛額外俾稅
不過唔好忘記最低工資澳洲高過美國,美國人工高果班可能係Top 25-30%高過only
應該無乜但我諗美帝骨子裡都睇唔起加拿大人
就快變小印度
以前加拿大真係移民首選,風景又靚
呢套頭三四個season 好正
加德里
其實係唔係英國加拿大只得公立醫院?有錢佬生can er 都要跟大隊排?
成日笑鳩Robin 係canadian
生活成本高咗好多
左膠大愛走唔甩
睇吓lgbt+入侵得快定Muslim快㗎啫
Budget will balance itself…. 呢個簡直經典….
最大分別一定係有事發生美國佬大機會鬧人先
加拿大人就係咪都sorry!先

Btw
連美國入邊都有差異喎,你睇選舉 民主 共和兩黨票倉都唔同,我估因為每個省重要職業唔同,令人口構成都唔同。

細到香港咁,屯門、港島,九龍塘、深水埗既人都有唔同啦。
機師都係,air Canada人工得美國一半都冇
醫療點垃圾?係咪所有人唔理係咪有錢,都要排隊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞