加拿大人正以創紀錄的速度移居美國

295 回覆
97 Like 3 Dislike
啱啱有移咗民過去幾年做生意嘅 fd 返香港聚,話近排佢果區好多有色人種偷車,警察搞唔掂,竟然公開呼籲大家將車房鎖匙 / 車匙放係屋外當眼位置,由得 d 賊偷,好過入屋拎刀搞你,最多之後 claim 保險,大癲
本身LOCAL同新移民有左STATUS後就轉場去USA,人工高咁多。

加速可能因為之前本身批左好多VISA既人依家有左STATUS姐。
加拿大係一個偉大既國家
將國內教育資源奉獻比全世界,將可增加稅收既人才同企業輸往美國,然後又接收多年冇見既國民番黎退休享福
論進步價值更加係領先全球30年
天氣係
但煮嘢食焗爐溫度 或者屋企thermostat
都有唔少人係用F
不嬲都話退休首選加拿大
從來都唔係易,但係有加拿大藉係易過其他人
仲有MLB棒球隊
不過ncaa實力得division 2
年年march madness都入唔到
亞洲人去加拿大
加拿大人去美國
咁咪幾好
G拿大
澳洲藉仲易 不過澳洲哩邊無乜人去美
澳洲稅都高搵十萬稅後得75000
有本事去美既澳洲人,多數本身人工都好高,澳洲環境又咁好,自然冇咁吸引
所謂嘅專才咪就係印狗
因為其實每年美國人移民去澳洲人數仲高過澳洲人數移民去美國,好似係全世界唯一一個(計已發展國家)
純粹係加拿大啲用品好多美國造咋?同有啲國家多美國車就索性轉埋左軚一樣
哩個真係唔知 不過我都覺得澳洲哩邊係幾好
計埋state+federal tax後應該都仲係低過美國(加州/NY) ,英國,加拿大? 仲有澳洲tax完醫療係大包圍但係又唔似英國加拿大咁要排到死,因為澳洲係universal + privatised health 混合, 即係有錢俾得起保險可以私家,無錢俾就政府醫院,類似香港咁我印象中
經濟唔係好差者 起碼啲印度人生存到幫手做埋本地人啲工幾有貢獻

香港人過到去都好快搵到野做
每年美國人移民去澳洲人數仲高過澳洲人數移民去美國,全世界唯一一個
樓價咁貴點退休首選
咁撚左膠既國家只要你係女,待遇重好過香港
唔怪得年年有女人係加拿大黎參加香港小姐
印度人表示歡迎你哋走
唔關事 settings要轉一樣轉到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞