加拿大人正以創紀錄的速度移居美國

295 回覆
97 Like 3 Dislike
班左膠揀咗道友多上台,如佢哋所願

九年嚟成個國家比佢玩殘
福利主義
私家有幾貴呀,幾千蚊一年
估唔到加拿大都有劣幣驅逐良幣
香港人就好似病毒同埋蝗蟲咁樣侵蝕緊人哋嘅國土
仲要咁厚顏無恥美其名追求自由
迫到人哋啲本地人都要走
身為香港人真係好羞恥
如果生cancer, 會唔會有隻藥又係比錢快啲?
南美係la
比d stat 黎睇下,點迫走
道友多真係太廢太唔合理,所以而家保守黨個賣點同口號就係common sense
而家印度人真係多得太離譜,要實施美帝嘅出生國配額制先合理,不過道友多一定唔會理
其實班難民成日受到迫害
我就唔明
咁點解唔去非洲 亞聯猶 果d無人迫害你,除左窮d
有冇美國撚可以解釋下
美帝呢招真係絕
有啲印度佬揸h1b十幾年都未等到綠卡
咪就係90年代攞到加籍又回流返香港嘅加籍港人囉,有成廿幾萬人
好多加拿大專業人仕既工低過美國人 物價高過美國 叻果班一早走哂

美國物價低有好多原因
第一有中國呢個奴才去提供平價產品
第二 如果想大批入口貨物去北美 首選既貨運中心一定係美國 再由美國分去墨西哥 加拿大等地

加拿大物價高 主要係人工貴 最低工資仲高過美國 專搶專業人仕既錢 去養低端人口 大愛包容 財富平均分配 叻人好難唔走
之前睇過下, TN唔似H1B, 過程亦都唔難, 自己搞都得
啲人係拎住張offer letter就咁陸路過關時搞
衰左最多換個關口, 即日搞多鑊都得
如果真係怕衰就搵律師, 但同H1B個難度比相差勁遠, 又唔洗抽
所以D公司請TN時係無咁抗拒
(睇D人反應應該算易, 見過唔少次呢邊搵唔到工焗住落美帝)
換句話講唔係公司降門檻, 係你開多左度門
當然TN都唔係人人報得, 要睇職業
而TN比H1B亦多樣野煩, 就係好睇你degree
譬如你degree唔係CS去搞TN做code狗就有可能會收皮
因為software engineer歸類做engineer
佢會要求你個degree係同engingeering有關, 如果唔係就reject.
其實一直都唔明點解上世紀班香港人咁少移民美國

主要集中係英加澳

相反支那人最憎既美國反而係支那人移民最多既國家
以前點解我唔知啦,而家就好明顯,加拿大有pathway,好撚公廁,阿豬阿狗都攞到pr,咁咪個個香港人狗衝囉
如果美國pr有加拿大咁撚公廁嘅話,邊有香港人會去加拿大,貪佢夠凍、稅貴、樓貴、人工低咩

屌,越講越心酸
tvb不嬲係另類嘅加籍港人俱樂部
呢個真 有能力好走
唔好留係呢啲極權垃圾國家
個速度唔會夠中國人快
你去美國睇下成街都係
訓街乞衣
班友日日唔洗做野
但都有三餐食又餓佢唔死
你估下d錢點黎
要香港人真係冇咩用
要勞工既話
每日都有大量墨仔走上黎
唔廢點會咁多香港專才過到去
cut咁啲福利好似先係長治久安之策不過啲撚樣一cut就暴亂又係難搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞