Windows掌機集中討論 Rog / MSI / Zotac / Adata etc.

442 回覆
6 Like 2 Dislike
華碩搶先透露 Radeon 880M 新內顯的效能表現,接近 40W RTX 3050

RTX 3050 40W 是筆電 GPU,不是桌上型顯卡。

這次華碩洩漏的是 12 CU 版本,型號是 Radeon 880M,意味著 16 CU(Radeon 890M)的效能一定會更高。

跟上一代 Radeon 780M 相比,Radeon 880M 效能提升 15%,而競爭對手的 RTX 3050 40W,則是還落後約 23%,看起來有一點差距,但華碩認為已經非常接近(我是覺得 16 CU 應該才算接近),並表示可順暢運行主流 MOBA 和 FPS 遊戲,甚至是許多 AAA 遊戲。

先前 Zen5 Tech Day 活動中,AMD 曾透露過 Radeon 890M 的效能跟 Radeon 780M 相比,快 19% 至 32%,從這次華碩洩漏的數據的推算,看起來差不多。

我係Steam Deck OLED 行Windows,
由於EA APP係唔支援Steam OS嘅關係,
有一期我用咗Steam Deck黎玩FC 24

TLDR: Steam Deck OLED 由上年十一月到都未有 Windows Driver
由於佢Bluetooth / Audio / Wifi / Driver 唔齊,
Graphic card driver 得固定 1 個版本可以用之外就冇更新過
雖然有一系列嘅解決方案
但係個遊戲體驗都係麻麻地
插曬Lan 線都仲係有多少lag

老實講如果佢齊Driver嘅話我估會等於平版嘅Ally
但目前因為以上原因唔太推薦
想睇Comment 可以去Reddit
https://www.reddit.com/r/WindowsOnDeck/

另一方面假設你純粹係想用Steam OS嘅話
就算係Win 機其實都可以刷個 Bazzite OS入去
Youtube亦都係有一堆教學
所以我個人認為目前黎講買Win機然後Dual Boot應該都算幾正路
始終Windows 有Xbox game pass 而Steam OS冇
反之Linux Base OS 有用家反映用嘅資源少啲可以遊戲行得順啲
所以各有取捨
https://www.reddit.com/r/ROGAlly/comments/1bm4nfw/installed_bazzite_os/
Oled 可以用Lenovo Wifi driver

https://youtu.be/Uh96ZPKG9RU?si=4cCnHCJAYxUt3f1N
有一堆work around
WiFi 可以裝lenovo
但Bluetooth 同 Audio drive到依家都冇
Audio可以裝舊版DECK 個driver 插耳筒
但係跟機喇叭係用唔到
加埋上面講咗嘅display drive得1個version
玩steamdeck 攪到好似做工程師咁, 好多野攪
冇咩搞 係D人有其他係原design外嘅要求就要自己改
佢本質都係一部手提PC硬件先有得改
點睇 OneXplayer X1/ X1 mini

都有同樣function
峰值效能無乜意義
handheld無幾多電畀你咁樣chur

最緊要係同一tdp下有幾多提升
好似680m去780m其實係退步
我目前應該係X1 X1mini Legion go 簡緊
你入手Legion go 之後多唔多用手提mode 打機? 同埋hold幾耐就攰?

我係到撚如果唔多用手持mode 多好似switch 咁拆出來打既話
買X1都不為過
自問要用到7吋mon 玩我就唔太OK
主力都係打3A / 2K / Fifa / 小品game.
今個星期日會上去睇睇實機
感激

我對拆手掣分開玩無乜興趣

我switch一次都未試過咁用同埋無打機view

星期日上深圳望下X1 X1 mini睇睇大細再決定

Legion go UI改左搞到又有小小興趣 之前比我ban左因為UI好醜
Rog ally x 派貨未?
預計2024年8月8日
到時有新u用
新U幾勁,我都等緊新世代掌機出黎先買
唔知幾時先至會出Ryzen Z2系列APU
好擔心適配問題,ARM打機始終一言難盡
本來想買
因為我得mac
又唔想買ps5但有啲勁作想玩

唔係你哋話sleep唔到真係唔知
因為佢win底以為同普通laptop一樣咁用

我仲想用黎裝office 同vs 工作用一雞幾吃

有冇人會同時用埋黎做野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞