Windows掌機集中討論 Rog / MSI / Zotac / Adata etc.

442 回覆
6 Like 2 Dislike
內文好似冇咁講過
想問下本身平時用盟NOTEBOOK打機,打算買部ASUS ALLY X,
如果平時係STEAM玩GAME GE SAVE,我到時買左ALLY X係咪可以CLOUD SYNC
即係有時用NOTEBOOK> ALLY X>NOTEBOOK咁用,D SAVE係咪會自動同步呢??
THX
係,steam本身就支援雲端save,前提係你隻game本身支援雲端save,你用notebook又好ally x又好,login返steam下載隻game就會自動有返個save檔
想平平地4千左右或以內買部機起床玩下打牌/回合rpg game
基本上應該唔會玩3A 作品
係唔係steam deck oled 依然係最佳選擇?
不過出左差唔多8個月 依家先買會唔會好on居
唔會,因為有排都未出SD2
Steam deck oled 啱啱出齊windows driver,你想行雙OS 而家入手係最佳時機

裝win 都係因為某啲game 唔支援steamOS,睇自己需要

不過建議揀512GB 再換2TB SSD最化算
岩岩見到steam deck 512gb lcd 史低$340美金唔洗,好似抵玩過行貨oled好多,不過係唔係要用vpn加集運買?
如果喺best buy買ally x水貨有冇得諗
見好似計埋信用卡回贈都係$6000左右
係咪都有全球保2年
PRO係商業用完全唔關事
另外想問下如果想bt rss 加睇片
係唔係要行番window先方便?
美版好似集運都買唔到,如果你收貨地點係集運倉佢會唔出貨取消購買
https://youtu.be/gZ1xXh2lj2A?si=s4oq_Gm3pZzro0vp

7:20
intel rip

今日正式推出應該開始有review
Driver呢家野

要搞好 唔係幾日就ok
等Msi 出新一代claw 比人試咪知
review解禁左

https://youtu.be/Bzn6ArX8iIM?si=fPvTmrepHNDTHu1q&t=365

手提基本17W standard mode跑分基本同AMD Ryzen ai 370一樣

7:51 2077 1080P low XeSS 44fps

但因為係3nm會慳電啲

https://youtu.be/1g-rGkRvzlQ?si=fhLJgjhzJssFbRvs&t=511

Batman Arkham knight 開唔到

23:35 720 地平線 ally x 15W 打贏lunar lake 28W

https://youtu.be/tPSCmo-hao4?si=34PfLLNzpuq1Grai&t=463
本身AI 370係比35w平台用 intel ultra 200v係15-28w平台 用途已經唔一樣

比performance per watt 肯定ultra 200v贏

你唔會拎14900hx同佢比
其實呢d機係咪抵玩過d公司文書機好多
文書機i513500 無顯示卡都成四五千
6999買部cpugpu都勁 加條typec擴容插hdmi
仲可以當便攜電腦,必要時部機個芒都可以展示資料,仲可以touch
佢先係終極辦公電腦
Lunar lake tdp 17w既 即係傳統Intel u15 platform

而amd ai 370係 amd h35 platform 即係8840hs下一代U

2粒u定位已經唔一樣
ai 370都唔係為掌機而開發出來既u 你硬比冇意思
睇你想要乜 你想一物二用打埋機咪化算囉

但你開工又駁keyboard 又駁mon 都幾唔方便

唔係就不如正正經經買部平板電腦仲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞