Windows掌機集中討論 Rog / MSI / Zotac / Adata etc.

442 回覆
6 Like 2 Dislike
ff14好似冇anti cheat
Allyx 啦,裝patch 裝中文化都方便
睇YouTube見到ally x有afmf 2好似幾吸引, 有冇師兄知道係乜嘢嚟?係唔係好似同frame generation差唔多嘢?
AFMF 2 畫格生成技術,主要新增 AI 最佳化的增強功能、性能改進、更低的延遲幀生成。

藉由人工智慧進行演算最佳化,讓遊戲能藉由幀生成方式提升畫面更新率與執行流暢度,同時也能透過自動啟用最佳設定,或是以個人偏好調整形式使用。

AFMF技術的關鍵優勢在於它能夠在提升幀率的同時,最小化對畫質的影響。這是因為AFMF不是簡單地重複或模糊幀,而是透過複雜的影像處理演算法,確保新生成的幀能夠與原始幀保持一致的視覺品質。這種平衡性能與畫質的能力,使得AFMF成為追求極致遊戲體驗玩家的理想選擇。
係呀原本所以我就係冇諗住ally x,但係而家見佢又支援到afmf 2,理論上壽命又長少少,又可以考慮吓買
afmf...我開過 但會窒格唔知係咪我唔識set
等唔到咁耐睇埋黎緊呢年或者出年年頭邊啲新機勁啲,功能新啲就要入手,之後啲機再有重大改革先考慮再買
應該係專業用途掛
用嚟打機就單CCD另一邊擺cache啦
呢粒野唔係比掌機用D
AMD Strix Halo 在 120W 下 3D 遊戲性能將媲美 NVIDIA GeForce RTX 4070 Laptop 80W

玩一陣就無電啦
4070效能咪賣4070價錢

都唔同巿場啦
IT之家 8 月 5 日消息,Windows Central 今年 5 月報道稱,聯想正在開發 Legion Go 拯救者掌機的「Lite」版本,搭載 AMD Z1 系列處理器、相比前代帶來改進。

該媒體今日發布後續消息,表示該掌機確定命名為 Legion Go S,類似 Xbox Series S,代表尺寸較小。

聯想亞太區域遊戲類別經理 Clifford Chong 在訪談中稱未來將推出下一代 Windows 掌機。

又可以期待下有咩新花款掌機
steandeck chur 到盡, 好熱
890M vs 780m

890M開17W 基本上等於 30W 780M
1080P到依家都係最多人用既解像度
過多兩代求其搵部文書機都夠打機
微軟正在測試 Windows Game Bar 以相容更多掌機

Windows全新的簡化模式目前正在Xbox insiders進行測試中,與Windows上的Xbox App相類似,Game Bar也有自己的專屬緊湊模式,專為掌機而設計。

12/31 前買 送一年 game pass?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞