Windows掌機集中討論 Rog / MSI / Zotac / Adata etc.

442 回覆
6 Like 2 Dislike
每代制程工藝已經代表左極限

同一個功耗 唔理你點設計都唔會有突破既變化
就算你要上掌機 lunar lake 個成本只會比amd strix point高 N3製程加3D封裝 高成本野來
Amd 真係出掌機U唔會上4+8
https://youtu.be/FthRjW9YzXQ

Ultra 7 258V VS Ryzen Z1 Extreme

25w vs 17w

intel 熱多至少10度
Rdna3.5 相同spec 提升15% 已經係另一件野
等出年Z2E就知咩事

又唔係用4+8 spec
lunar lake算開始入局 之前intel太柒

intel下代18A panther lake Xe3 12CU
唔知肯加thunderbolt 5未
插張5070上去

做得齊intel應該翻生到
Intel 解決igpu driver先好討論係咪可以入場

Amd Nv 搞Driver咁多年唔係一野講就是追到
Intel會輸ps6訂單其中一個原因係Sony不信任intel driver
所以咪要出thunderbolt 5
唔得都可以插張5070玩 buy time
不過我諗下代都未必原生CPU有
想問下應該喺邊度買? x澤?
膈埋喺邊度換ssd好?
你指買SD OLED?遊戲台SD個POST有講,網購/SSP/TST
換SSD緊係DIY喇,超易,UTUBE勁多教學
TB5同USB4 V2相同技術 冇咁快普及
如果微軟出自家掌機 唔知會出成點
聽講係行windows,但會整到類似xbox咁既簡易界面(緊湊模式 Compact Mode),有機會內置埋steam app,不過如果內置steam app咁就冇人會係微軟store到買game,所以呢樣都係未知知數

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞