歐倩怡:女人唔好讀太多書,學歷太勁會嚇親男人

357 回覆
26 Like 567 Dislike
唔係郭晉安揾銀
你邊有時間讀咁耐
攞到張cert返嚟屌返安仔忌才
你做人咁無良心真係ok?
40幾歲講嘢仲咁樣我睇安仔都受你唔少氣
因為冇料囉
咁勁就真係research phd 最少mphil 啦
垃圾喺度洗積分
小學生啲卷做一千份拎一千次100分
同人講拎到十萬分
做乜鳩啫
禾自己養自己都有濕鳩學位
咁是咪天選之人了
人哋已經到咗月球
唔係真係想做research嘅話何必讀MPhil PhD

Space同英國野雞合辦嘅master
咁高學歷返鄉下一定好威
https://hkuspace.hku.hk/prog/msc-in-sport-and-exercise-nutrition
PhD好睇興趣
其實研究未必好睇你智力,起碼你正常智力已經ok
你有興趣既,自然會好想研究,研研下究就寫到篇文出黎
基本上有興趣,有時間,有錢既話,每個人都可以讀PhD
臭閪
朱千雪係唔錯
但一定唔係10a個皮
10A係公開試之王,劍橋LLB 2:1,咁英文唔係佢母語,讀文科輸少少好正常

朱係贏在外國回流,英文lark lark聲
但你睇返佢加拿大都係讀 simon fraser (甚至ubc都唔係)
jd又只係讀cityU 你就知其實佢唔係咁勁
咁多人搵佢做野又跟出名師父都係靠本身出名
起碼佢唔係咩ATTENION WHORE乜柒都要拎出黎俾人睇
如果佢好似麥明詩咁樣一早俾人屌到開花
失婚婦人係咁上下
總要搵D地方尋求優越感

學歷好有用, 但亦都係最無用
姐係你出軌?
炒,你識人做McKinsey就知,墨屎根本柒
原來咁撚大鑊
唔怪得之佢自己都好少再提McKinsey
打漏咗「之後」
之後喺香港識咗現任

同ex分手係因為性格不合
佢冇安全感 好難longd
咁我唔知啦未做過
其實我覺得 學識上面
只要每個人有屬於自己嘅小宇宙
咁就已經好足夠
89年嚟講咁嘅學歷就算無做NASA都有資格做港英3司
咁劉青雲老婆算咩?
佢讀個營養學當自己係資優生?
愈有料嘅人愈謙卑,因為知道世界好大,自己仲有好多嘢未知
無知嘅人先會咁自大
佢好似澄清過冇做nasa
唔好話以前,就算而家 咁嘅學歷係政府 司長都有得做
達克效應
正如佢law firm實習既 Allen & Overy都無提過
比人兜撚走左
好似佢讀Cambridge 都係upper second (定係2.1都無?
我啱啱睇咗佢段片,我就唔係覺得佢好招積或者自誇高學歷,而係覺得佢好似同成個社會好脫節,其實佢出去歷練下都好嘅,不過呢啲case帶住小朋友通常都要個老公畀贍養費,咁所以我都唔係好清楚佢係咪真係可以歷練得到呢個社會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞