GUNDAM SEED系列討論區42

976 回覆
6 Like 3 Dislike
嗰陣睇seed理解都係咁
super coordinator意思係100%跟返plan好嘅基因成長

但因為「最完美/最強」呢幾個字搞到好多人理解做六角形戰士
但其實認真諗吓就知冇可能
根本好多能力之間本來就有矛盾
舉重為例
最強硬舉要手長,最強臥推要手短
基因上兩樣都最強根本冇可能
但係咁既話就解釋唔到古魯謝既憎恨
將sf 龍騎兵裝返幾把光束刀

咪姐係傳說
因為響博士唔係要佢去做呢D野
人地要既係一個六邊型戰士
而唔係一個專精
仲要食咗SF一半電
佢長開光盾
之後 基拉要用剩低嗰半格電去頂兩個boss級
同一支完整嘅遙控艦隊
比人打一次combo冇六格電
可能係指sword bit
睇佢全部機都係紅色就知佢無care過電量同我扯盡佢
見到真要強出頭同人鬥劍之後收晒皮真係好爽
vps已經唔再睇顏色黎計耗電量
發言一陣基拉廚嘅味人地都講基拉用盡100%潛力 打和super
係要講到是旦一個係渣啲咁 大家一齊勁唔得嘅
大家性質都唔同 基拉一頂二拖到救兵黎係勁
但阿斯蘭嗰度都唔覺得難度有咩咁低
你留意返detail佢行去挑釁修羅嗰陣槍都收埋左
特登引佢痴住自己打近身戰唔比佢返去要塞度
況且非作戰狀態核能動力係可以recover電量
去到基拉過去彌賽亞度參戰sf個ps裝甲bar已經回滿左
能源冇show出黎但跟設定都肯定有回到
根本唔存在阿斯蘭累到基拉要用一半電參戰呢個說法
佢近戰打完個下之後佢咪只係不斷拉打
想問下佢撚左白毛D乜野
佢冇比人打中ps裝甲bar緊係滿
懷疑你係咪睇同一套劇場版
拉打咁又點?知唔知佢出動係咩目的
佢串完修羅冇鬼用直接舉盾等佢衝埋黎唔想比佢返要塞
結論係佢撚到修羅破防但係成部機毫髮無損
另外就係ps裝甲係講緊你地話阿斯蘭用左sf一半電累到基拉要一半電上場呢個on9諗法
本身換機嗰陣ps裝甲已經得返一半 由分道揚鑣去到彌賽亞ps裝甲已經叉返滿
同理能源又點會得一半 不過基拉廚諗野中心思想永遠都要講其他人唔及基拉 明白嘅
ps裝甲條bar同電分開2條bar你幾時見到ps裝甲叉滿
定你覺得ps裝甲條bar滿係好事
當我睇錯能源bar同ps裝甲 咁又點
咪一樣可以塞住你地講基拉用一半電去打嘅偉論
剩係挑人錯處回 自己駁唔到嘅就我唔知我睇唔到
你分分鐘連ce核能機點運作都唔知
講到換機嗰陣個電量得一半就真係得一半打到尾
你以為sf係impulse呀建議你google下設定先
定係你想人認同你基拉係勁啲呀 咁就夠
忍唔住買左
VPS裝甲(Variable Phase Shift Armour)

C.E.71年,Z.A.F.T.通過強奪GAT-X系列五機中的四機而取得了PS裝甲技術,也注意到搭載PS裝甲最重要的課題,就是機體稼動時間受到大幅壓迫這一點。雖然搭載核引擎就可以很容易地解決能源問題,但這在尤尼烏斯條約締結後也不再可行了。C.E.73年,Z.A.F.T.開發出VPS裝甲,特徵是裝甲色會隨着調電壓整而變化,依據狀況與裝備對各部位裝甲進行能源分配的調整、最適化。電流量的高低直接影響PS裝甲的強度和顏色,一般來說駕駛艙附近即MS的胸部會需要最高防禦力,而手腳或裝備則不需要,VPS裝甲就是通過在不同部位減少的不必要的電力消耗來減輕機體的能源消耗速度。裝甲色愈深代表防禦力愈高,相對的也愈耗電,赤色是最高等級防禦力,其餘不明。

不過為咗美觀呢個設定不嬲半棄
第一部用vps裝甲ge聖約高達 本身係全白黎慳電 打格鬥戰先會轉全紅加強防禦力
vps除左可以事前set定電壓之外 同ps防禦力用電量係一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞