極客灣Geekerwan 屌打全香港tech YouTuber,有冇人反對

223 回覆
373 Like 86 Dislike
咁做得ifanboy本身都蠢又唔用腦 要target呢班人點可以講得太深 佢哋聽唔明
自然呢班audience 鐘意食屎又淨係識食屎 咁啲youtuber自然就餵屎俾佢哋食
呢啲背後往往有超過30人既大團隊做緊嘢
唔係得佢一個
咪又係一班連寫兩句曲都唔識就學人評IT野既外行讀稿員 垃圾channel
老師好我叫何同學先屈機喎
你攞極客灣嚟比,以內容深度嚟講,唔好話香港,我諗外國嘅MKBHD、Dave2D、LTT呢啲一線Tech YouTuber都比唔上佢哋,你睇下面有外國人comment就知

不過tech channel我大致分為兩類,一係focus使用體驗,一係focus數據/跑分/解析原理等等比較hardcore嘅內容

前者係最多人做同埋最多人睇,包括香港、台灣、外國。因為大部分觀眾都係普通消費者,最多只係想知道件product好唔好用、值唔值得買等等消費性質嘅資訊

而後者就比較似學術研究,講解夠深入,係tech enthusiast真正鍾意睇嘅內容,但係你叫個普通人睇應該好快會瞓著。而因為中國市場競爭太大 (內捲化),所以呢類channel中國係最多

我就唔會一竹竿打一船人,個個channel行嘅路線本身就唔同,例如你睇完極客灣嘅iPhone 15 Pro review只會令你知道A17 Pro嘅性能/散熱/續航表現,但係相機佢哋幾乎冇test過咁滯。我自己會睇極客灣,但係都會想睇下Edwin嘅懶人包同豆沙包,或者Anson Cheung呢類貼近日常使用嘅review,兩者係冇衝突
gadget gang屌打
咁你班公屋毒撚咪又爭住睇
香港就算有呢啲channel都會死得好快,因為冇人睇,再者呢啲channel背後有成個團隊去run,成本根本cover唔到
算鳩數啦, 香港邊有it比人屌打好正常
講英文就已經唔係香港市場啦
小寧子都屌打啦
有咩外國channel同極客灣差唔多level
上海青浦
深圳女it界youtuber梗係呢個最勁

https://youtu.be/36O4rEM6GmQ?si=QFbMYukPfk2J3rfn
其實大陸都有唔少有料嘅channel 但係連登見到大陸野就屌
做完一大輪都係買Apple/Samsung 攪咁多野做乜撚
幾好睇,睇厭LTT就睇佢地
哩個都癲
應該係EE grad, 活學活用
有creative 有行動力
淫紋日報
例如翼王
Linus 用過佢出嘅機箱都話好
買哂一埋實驗室專業儀器就只為測好隻火牛
外國都冇youtuber 測牛測得咁專業
耶穌 但d片冇咁專業導向
LTT 已經好大眾化 唔pro
小斯叫唔叫算好?
要專業好難做youtube
外國有料嘅diy 大神都係論壇出沒
大陸就百度貼吧 圖拉丁好多有料tech大神
香港有冇高質 tech YouTuber?
其實係
越專就越少人想睇
例如Tech Jesus呢啲其實相對上少人睇好多
所以以前Linus Tech Tips都算係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞