BBC質問以軍:「你們為什麼不在營救人質前通知哈馬斯?」 另外証實半島電視台記者參與關押人質

222 回覆
176 Like 16 Dislike
向哈馬斯入紙申請不反對通知書
而且你指出嘅 “實際嘢”
全部都係喺加沙發生,而唔係喺西岸喎。 關人咩事?
所以?

人哋反哈馬斯先峰嚟
埃及果批其實都有,所以鄰近啲國家先唔肯收巴勒斯坦難民,
怕佢地喺自己國家搞事

至於以色列本土果批人,
純粹係因為以色列喺情報工作做得太出色,
佢地未必做到咁解

但音樂節一役,
如果唔buy陰謀論果個“以色列扮唔知”嘅講法而係真係以色列收唔到情報,
唔排除以色列國內嘅阿拉伯人都做咗唔少手腳
咁西岸又點解要捉自治區內不存在嘅哈馬斯呢?
既然係唔關佢事佢咩都唔知

你自己都自相矛盾嘅根本
但同時都反以色列

而,而家我會認為佢地將反以色列放喺反哈馬斯之上
人哋敵對哈馬斯,唔代表唔會有哈馬斯滲透喎。

二戰美德互片緊/未開片時境內都會有敵方成員活動, 都係追捕緊喎。 咁都係 “幫緊對家,所以唔洗分” ??
哦真相大白啦

原來係你認為㗎啫

咁我都可以認為連登仔將反以色列放喺反哈馬斯之上,所以支持無差別殺埋連登仔?

人哋互片咗幾十年,一句“我認為” 就可以話應該一視同仁?
咁所以?
關要一視同仁殺埋西岸巴人咩事?

唔排除以色列國內嘅阿拉伯人都做咗唔少手

咁要一視同仁所有地球人/亞洲人/中東人/阿拉伯人/巴勒斯坦人 平民??

因為所有哈馬斯都同時符合上述所有身份喎
我好好奇

有乜原因促使你覺得單純因為係同族就會無條件放下仇恨幫助對方復國呢?

因為歷史上唯有民族主義嘅宣傳先有咁嘅先例,而且只係流於宣傳單張書面上。 歷史上相反嘅例子反而比比皆是
以巴衝突主要係因為美國㩒住以色列
以色列人⼀早有能力滅絕巴勒斯坦全族
如果當年狠心少少殺哂幾十萬巴畜
根本就唔會畀巴畜繁殖到幾百萬人
今日就唔會咁多人道危機

你戇鳩鳩可能覺得咁樣好殘暴
但事實係巴畜只要有能力
以色列猶太人必定全滅
所以不用同巴畜講人道理的
因為…

邊個on9,你on9
咪一早通知咗哈馬斯會無時無刻營救人質
當連海外巴勒斯坦人都講from the river to the sea嘅時候
你up乜7

而家講緊想立國嘅巴勒斯坦人喎
地球人/亞洲人/中東人/阿拉伯人都唔係巴勒斯坦人

你搬龍門都搬好啲呀
完全都唔知你講乜
咁都有實證
我上面都已經講過

事實係聯合國職員有哈馬斯

事實啲人質同埋啲平民喺埋一齊
有巴勒斯坦記者幫手屈蛇
咁啲平民點會無份

事實係自治政府咁高調聲稱要捕捉哈馬斯,
咁即係西岸入面都有人撐哈馬斯

事實係連海外巴勒斯坦人都講緊from the river to the sea

呢啲野全部唔係我老作
我係見到咁嘅情況先會得出
而家我會認為佢地將反以色列放喺反哈馬斯之上
呢個結論
吓?

巴勒斯坦人同時都係呢堆人種嘅分類嚟喎

想喺耶路撒冷立國嘅亞洲人/中東人入面有 巴勒斯坦人同猶太人。

而想殺絕猶太人而喺耶路撒冷立國嘅係得巴勒斯坦人入面嘅哈馬斯。

問題係點解你要將哈馬斯抵死放大替代成所有巴勒斯坦人抵死?
但係又唔再繼續放大落去包埋其他拉伯人/中東人/亞洲人??

土耳其人入面因為鄂圖曼帝國,都有人想埋耶路撒冷㗎。點解又唔放大包埋?
抗日期間民間都係一片 聯手抗日喎,但實際都同時發生緊聯日抗共/抗國民黨。 有連續邊叫聯手抗日,然後繼續互插導致3次破裂。都有 “攘外必先安內” 的行動綱領喎。

而家西岸政府係連基本嘅反以色列都無表態,但你又覺得要視同哈馬斯咁搞笑?

2戰係連實際入侵緊都要先安內再攘外,你憑乜認為互片歷史同傷亡仲勁過國共內戰嘅2黨會喺無實際行動情況下會合作?

你舉嚟舉去都係重複哈馬斯同喺美/英國發生嘅民間巴人暗通哈围斯嘅事,而唔知點解可以成為指控西岸政府幫緊哈馬斯嘅“証據” 喎??

可唔可話因為有半島記者喺加沙幫哈馬斯,所以代表連登係直接幫哈馬斯打以色列所以抵死??
咁有香港人/中國人喺俄烏戰爭係戰犯

代唔代表殺埋你都合理先?

如果發現有任何中國/香港平民幫哈馬斯手/ 支持哈馬斯, 係咪又可以話你都關事先?

尤其是如果條友係中國東北人, 咁關你呢個南方人乜事?
加沙人又關西岸政府乜事?

加沙人慘嘅最大原因係因為哈馬斯用佢哋做肉盾, 正常冷戰時都有戰略係用中國人做老解肉盾一樣。 問題係個東北佬自願/ 被逼口做肉盾都, 你會唔會覺得因為咁所以當年仲係港英時代嘅南方香港人都應該一齊死先?
唔關左唔左膠事只係講緊以原樓主個logic
巴勒斯坦都係為咗報仇先至會虐殺以式列人
支持報仇嘅音樂會虐殺都係報仇緊但係喺連登唔會justify呢件事
啲人只會當打機咁做勝利球迷 淨係比以色列報仇

我個cm從來無講過好殘暴戰爭就係戰爭
係咪弱智嫁
話比敵人知 自己行動
都講咗因為佢地係巴勒斯坦人

你講果啲咩香港人中國人,全部都唔係巴勒斯坦人,
巴勒斯坦立唔立國都唔係香港人中國人嘅目標,
但呢個係巴人目標

至於肉盾問題你自己都講咗,歷史上一打仗就會有呢種情況,無得避

問題仲係在於既然巴人目標係要攞晒全部國土咁立國法,
流血戰爭係無可避免,
而哈馬斯同佢地全個民族要做嘅野其實係一致
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞