[本地足球] 2023/24 港超聯、亞冠及香港隊討論區 (272)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
11月中甲完未?
如果東亞盃踢11月即係唔使預佢?
羅梓巴(已黑化)
樂仔返到黎傑志踢 一踢港隊就勁左好多
佢係大陸踢果時 係港隊反而麻麻
羅梓助攻力好啲
Remi 個細佬啊
癲能過離蛇
會傷大多數只係球員本身唔適應更高嘅訓練同比賽強度
真 幫補下其他人既人工都好
球員傷咗唔比你抖,迫你傷住嚟踢

原本有得醫搞到無得醫
韓國人?
球員有傷紮住踢喺競爭激烈嘅聯賽係好正常嘅事
淨係港超艾華頓都紮住踢咗大半季啦
同埋做得職業球員多多少少都帶啲傷踢
【U13教練周雲龍:球員仍需時間適應】

北區U13一眾年輕球員今季在賽馬會青少年足球聯賽(U13-B組聯賽)角逐,雖然成績未如理想,暫時在該組10隊中敬陪榜末,但主教練周雲龍表示,成績並未有影響隊內氣氛,希望球員可以繼續保持士氣,在餘下比賽吸收經驗:「始終我們隊中有幾位球員都是『細仔』,剛由U12升上來,第一次踢大場,無論對力量、球場的距離感,都需要時間重新適應。而且我們5月訓練量不是太足夠,有兩次的訓練都因為天雨被取消場地。幸好球員未有因輸球而氣餒,反而持續保持高出席率,希望我們季尾最後幾場對實力較接近的球隊,能夠順利取得分數,擺脫榜尾位置。」

而被教練點名稱讚的高大中堅,隊長黎澤謙就表示:「雖然大家今季發揮都不是太好,但與隊員在配合方面仍打出信心,希望未來可向著一隊的目標出發。」

#北區 #U13 #北區足球會 #周雲龍 #黎澤謙
同埋出去爭位同香港爭位又係兩回事

無女都講明自己係西甲傷都唔敢同隊醫講
因為怕休息兩三個禮拜返黎位都無埋
又要從零開始爭位
唔知球員有冇簽字費
有時d錢唔係畀球會就係畀球員
同埋中國啲醫療水平好參差,如果隊波搵著啲廢嘅醫護,玩下手傷勢越搞越衰
諗起一哥俾屌撚屌鏟傷
有冇跟細榮踢假波?
理文仲post安妮亞
係咪有機
其實而家中甲實力而家唔算係挑戰啦
反而係理文仲有亞洲賽踢
11月第一個禮拜完
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20240610/bkn-20240610180213635-0610_00882_001.html

香港隊 臨時獲補選 林衍廷:狀態冇問題

香港隊將於周二(11日) 的「2026世界盃暨2027亞洲盃聯合外圍賽第二圈」E組賽事,跟土庫曼交鋒,於上場對伊朗前獲補選的林衍廷(FatGor),強調即使在落實加盟港超球會東方前,未有跟港隊操練,但相信狀態和默契不成問題。

港隊早前有孫銘謙因傷退隊,結果東方提早落實簽入FatGor,令其得以安心接受「大港腳」徵召,補選入隊,他直言雖然上星期與新球會處理合約事宜期間,未能參與港隊操練,但有信心自己具備足夠狀態應付大戰:「之前成個禮拜冇跟大家練波,難免要花啲時間搵番感覺,不過投入操練後,狀態恢復得七七八八,而且我同隊友夾慣夾熟,默契應該冇乜問題。」

FatGor又認為球隊上場面對伊朗表現已有所交代,盼望大家盡快適應土庫曼炎熱天氣,在最後1場分組賽全力爭勝:「上場Wolf(暫代主教練盧斯爾)叫我哋照番『安帥』(莊恩安達臣)嗰套去踢,點知仲入到伊朗兩球,真係好難得,但今場作客土庫曼都唔易踢,因為嗰度比想像中熱,希望大家適應好環境,爭取贏波。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞