長江2期同恒基美利道棟野諗住點散貨?

158 回覆
96 Like 9 Dislike
冇諗過wfh打死哂
可以同金鐘鰂魚涌鬥平
大細摩:你開到個價咪租你囉
咁咪姐係icc 望過去ifc 靚d
17年年頭好似
不過新地眼光幾好,ICC, ifc都有份
便租既地方觀塘佢又食哂
而家食埋旺角東
成本低到真係得installation係外判
張則用舊既 機電設返自己公司畫番
收貨又係自己公司d員工
到你有2000億就唔係咁講喇
有民意先有本錢幫吧?
中環地王果500億都係四叔出錢借番比公司
真係唔駛同佢擔心
呢位仁兄就應該有返咁上下年資喇,四叔真實有幾多錢應該比誠哥冇咁透明,當年90年代四叔已經係世界級富豪,比誠哥排名仲要高。

Old Money 一定唔只我地知道果浸,而家閒閒地一個大陸富豪都幾百億身家,以前果批富豪比佢地早幾十年起步......
當年有人講,大仔其實已經冇咩心搞生意,對佛學宗教更有興趣,細仔就遊戲人生,開會都玩住手機。

其實唔怪得佢地,佢地一出身已經打爆左機,你想佢地做咩? 鄭志剛比心機做野又俾人話敗家,所以佢地呢D超級富後代,係好難用草根既角度去批評。
以商場黎講新地啲planning 全港最勁
其他幾家都追唔上
李嘉誠都有講佢身家俾人低估好多
但你計佢一千億美金
佢兩塊地都做左佢1/3係有數得計
你拎無得量化既野黎比較真係任講

計唔計到摩天輪塊地要幾多年先回本?
而家Home office 全部網上攪 唔洗用寫字樓 應該話全球寫字樓 都係明日黃花
香港黎講依個唔係大問題
你睇下波仔就知 條數從來唔係咁簡單
2000億身家你都要睇係咩身家
負債比率幾高
又主要係樓 鋪 寫字樓 同港股
2000億身家縮完再扣債
你其實好大機會係負資產
面數未負你實際賣完都負
唔會啦,佢地嘅錢全部收埋係基金會,BVI. 其實幾十年,佢地HOLD上巿果忽唔知有無佢地身家一半。
講緊佢地縮水
又有人講話佢地個底厚唔會破產

題目係講緊果兩棟野

恒基果兩塊地要佢100年先回本你睇下100年前物價就知有幾大獲
唔係下下要成間執左先叫出事
新世界地產都賣緊樓 又有人提六福大把錢無影響
長實香港只佔唔夠1%
咁計佢打個double/清盤都無事啦咁唔通就唔可以講
大家習慣左work from home,股票都開始開始電子化買賣
而家就有一棟屬於恆地全棟既商業大廈了
個到有排起,要起番4-5層高商場加連接通道打通香港站至中環站非付費通道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞