長江2期同恒基美利道棟野諗住點散貨?

158 回覆
96 Like 9 Dislike
4叔兩個乖仔淨係地價都扔左230億

1:正值香港甲級寫字樓空置率不停破頂之時,中環兩幢新地標商廈已經起好,即恒地美利道The Henderson,同埋長實長江中心二期,而前者亦已公佈,首批租客可以入伙。呢個時候,可以回顧下呢兩座大廈嘅一場暗戰。

2:呢兩座商廈,由決定起到今日起好,一直都受市場關心。講先後次序,2017年政府賣美利道停車場地皮,結果恒地以232億天價,相當5萬蚊呎,擊敗中資、長實、新地等財團投得美利道停車場。結果第二年,長實決定將放咗喺度10年嘅和記大厦重建項目拎返出嚟,拍板起41層高,成為今日長江中心二期,然後,The Henderson成個海景就完全擋晒。

3:當年有記者問李澤鉅,中環和記大廈重建,咪會阻檔美利道項目景觀,佢咁答:「我唔能夠話我阻檔任何人,因為呢個係我哋嘅地盤」仲話,和記大廈一直存在,「我唔認為其他周遭項目會覺得自己有海景。」

4:之後去到兩座大廈都起緊見到雛形啦,大家開始都比較外觀。出自名建築師手筆嘅The Henderson,因為仲貼住藍色玻璃窗貼紙,被人笑似罐1664啤酒;至於長江二期,大家講起時一般只能咁樣形容話:「咪同長江一期一樣。」

5:去到今日,又點會估到起好晒之後,國泰竟然會助攻恒地。上個月CX出咗條廣告,去模擬投射何詩蓓廣告片落大廈外牆,不過CX呢個project冇同阿媽太古合作,反而係揀咗恒地呢座新商廈。條片係勁嘅,結果見網上唔少人大讚,變相深化咗The Henderson中環新地標地位。

6:不過對商廈來講,最實際始終都係租唔租得出。事實上,依家香港商廈市場整體就是差,萊坊之前發表報告,港島區4月整體甲廈平均空置率,已升到12.6%新高,至於中環,唔單止維持雙位數空置率,4月份租金按年更跌9%,反映業主要大幅減租去留租客,成個市場可以話係史上最嚴峻。

呢個大環境下,據彭博近日報道,有海景加持嘅長江二期出租率暫時只有10%;The Henderson好啲,目前出租率都有60%,租客都有名有姓,拍賣行佳士得、凱雷、愛彼錶、華晨。

7:之前都出過隻post 講過「Decentralize」呢個term,意思唔係指crypto去中心化,而係「去中環化」,講啲企業唔再迷戀中區,轉去租用其他地區嘅office。最近睇到篇報道,人力資源機構Randstad調查,話有香港有51%受訪打工仔表示,如果公司叫佢哋要有更多時間喺office返工,佢哋會選擇劈炮唔撈,呢個比例係比全球平均高出14%。喺WFH潮流、加埋經濟前景唔見明朗,商廈市場都係艱難。
//3:當年有記者問李澤鉅,中環和記大廈重建,咪會阻檔美利道項目景觀,佢咁答:「我唔能夠話我阻檔任何人,因為呢個係我哋嘅地盤」仲話,和記大廈一直存在,「我唔認為其他周遭項目會覺得自己有海景。」//

雖然誠哥大仔咁答係串過馬撚,但恆地喺得人哋塊地後面起就預咗實俾人哋嗰座遲早block撚晒個維港景㗎啦
你同誠哥定la,大把錢,棟野冇人租放係度都冇所謂
四縮都唔洗擔心,個底夠厚,起多幾棟都仲得
擔心佢棟野冇人租,不如擔心第日四縮走左
恒基兩個坐館點分身家
恆地仲有中環海濱嗰塊5百幾億嘅商用地王喺手未搞啊
好似魔天碌起緊
呢個年代商廈地舖唔值錢
廢佬唔識變通
自然比社會淘汰
平啲實租得出
一路都係揀客大摩高盛
點知人哋唔嚟
大把水幣倫敦金尼日尼亞基金想喺香港租甲級寫字樓
其實恒基班老細個腦坐住左?冇人知前面有和記大廈?
btw quote from千頌c
呢兩棟野total都洗左1000億,究竟要放租幾耐先回到本?
4叔個兩個仔係咪唔識計數?
鉅哥真係笑到gap gap聲
恒基應該搬office去美利道
free 返ifc啲位出黎搵租客
一萬蚊/q 幫手砌吖淇
知唔知幾時起好
2017正常發展
邊個會估到有啲無政治智慧既人
之後會搞局架者
佢有冇錢搞? 息口咁鬼貴 。
誠哥
專登投嚟落人地面
本身個位預係ckc2 再前面係ckc3
是撚但啦,起碼條橋幾好

利申:日日要經過
唔好話香港,連美國商業地產都出品題
疫情後商廈及商場已不吃香,使用及出租下降令估值大幅下跌

香港呢啲二線城市更加只會倒錢落海
最正係長江二期低成本咁多
賣魚蛋燒賣咯
國際(夾公仔機)中心都得
2017投地
今年啲租客先入伙,拖左7年。。。
笑到gapgap聲
咁多年,恆基都冇喺中環有自己的地標商業大廈
所以其實佢哋好有情意結,要喺中環有自己的地標,商業大廈
佢老豆2017退任主席咪重建,講左幾千次做過野既地方有感情,長江和記華人行佢在任都唔賣。美利道長江就好彩,果陣比四叔搶左佢撻地無得三合一,跟住2019就坐大艇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞