台灣真正科技大國

352 回覆
441 Like 30 Dislike
香港最撚叻都係光纖,唔知打左幾耐飛機
用下你個屎腦諗下,但任天堂遊戲機破解永遠都係香港第一有先

香港當年只係無fab,當年台灣當年亦都係無,所有晶片都係日本fab代工,香港無fab唔代表無硬件設計技術
所以咪變咗 曾經
仲有燒賣魚蛋
係由小蔣年代已經開始佈局 當時完成農業改革仲係發展緊低技術密集工業嘅時候 政府已經準備緊鋪路高技術產業 係四十年前嘅眼光先打造出而家嘅晶片長城
講緊80年代,當時香港的確同台灣起步做緊同一樣嘢 同依家嘅差距係兩回事
仲要人地係英國人
80年代人地已經有本地公司做設計生產晶片香港嗰間所謂生產晶片係外資,人地只係借你地方,唔好咁柒啦,咁講法apple 咪中國?
「簡單嗰步封裝」?

香港係做設計喎
無撚柒啦,香港當年所謂電子業同台灣嗰種完成兩個層次大家都係建築商,一個起磚頭屋,一個起摩天大廈人地菲律賓晶片業仲專業過你臭港啊
柒夠未人地外資公司設計,封裝比香港做都叫香港晶片業apple 咪中國手機業

由摩托羅拉半導體(香港)公司 (前: 萬力半導體香港有限公司)於 1995 年設計並生產,據報晶片在港設計,晶圓在美國生產,然後封裝和QC再回來到香港處理。
你台獨!
外交部遣責未?
右上,左下同中間果個係乜水
你個post張相三間公司兩間都係外資喎 咁點解標題唔叫歐美真正科技大國而係台灣真正科技大國?唔好咁柒啦,咁講法apple 咪中國?
你條柒頭on9唔係扮㗎喎,你連梁廣偉、黃心華、黎恒清、黎惠恩都唔撚識,重走去吹奏成日停電嘅菲律賓

當年所有晶圓生產都係由日本同美國一手包辦
多謝香港啲廠佬話high tech hi野
仲有AMD蘇媽
連梁廣偉、黃心華、黎恒清、黎惠恩都唔撚識,走去睇埋啲垃圾大公報就當係真,97後班腥港人果然好多都係垃圾
臭港有安心出行
咁人地去邊合作啊?人地係在台設廠啊又唔見佢設廠香港?我咪寫香港係科技大國lo
Steve Jobs 喺天堂
佢到咗賣鹹鴨蛋嗰日都唔會見到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞