台灣真正科技大國

352 回覆
441 Like 30 Dislike
個老闆仲要被自殺,
人搞ai佢搞ai,搞到個個死於非命
講咩撚
我地香港有casetify 識咩
數碼港科技園咪啲員工自己肥囉,你估真係幫啲企業咩
,執笠做唔住就拍拍蘿友,關我鳩事

最緊要我個個月代幾十萬,仲有幫香港科研既光環,幾爽
其實好難做,同香港環境生態有關,我發覺本地人都冇咩好依賴好先進科技,冇話美國,大陸科技都打爆香港,起碼大陸有自己個套手機app生態鏈,香港d勁人唔係做醫生就係做金融,搵鬼做IT做科研,都係唸盡辦法搵快錢好過,中規中矩個班都係搵個公務員紀律部隊做到退休都好過做咩科技園咁唔穩定個工種,所以今時今日冇科技冇IT好正常
咁得罪講句 台灣以前都係亞洲遊戲業龍頭到今時今日 變相呃玩家課金的公司 抄哂大陸個套 軟件曾經強過依家都收哂皮… 講保持行業的領先地位都係差d
問酸咚
好笑在家超早前又學人話搞晶片業,屌你究竟識唔識㗎!
唔係話你想搞就搞,佢哋成日覺得有錢就乜都得
高科技行業冇美國開綠燈你玩賓洲就得,所以真係冇腦鬧美國鬧得咁過癮,講一句駁十句好型,唔識睇大勢學人玩政治
呢度只會買人地product. 自研自產嘅比例真係好少..想追係連基礎都無。至於香港隔離就有個靠抄起家嘅深圳,附近內地城市就係倉同工廠,咁你可以想像到中國與其搞香港做實業不如加大投資落深圳到。
真・連登仔
香港有國安城市美譽
全宇宙最安全
其他島仔恨都恨唔到
要AI無AI 要晶片無晶片 俾人拋離得越黎越遠
樓主你個仆街唱衰香港!!明明香港有磁能線依個偉大發明
成功爭取局長見過 Steve Jobs
8仔係用Sony 技術
如果而家香港有整既晶片公司..應該未整到已經係咁掠水吸金,最後走佬不了了之

好似之前咖啡機兄弟咁

實際上,從學術研究到 下游到上游都一手包辦
地產霸權玩到大家都唔敢搞科研、做一啲高風險嘅工種,
中規中矩做公務員就算。
吓,我淨係睇到揸船嗰個同鐵達尼一樣,帶全船人一齊撞冰山,因為佢做開保安根本唔識揸船
利技係伴隨住城市發展而融入生活,香港發展年代就係70-90年代尾,當時所有配套已經發展成一套成熟系統。 長久之下,大家慣左食開老本到要轉型時就會非常困難。 日本都係咁,除非政府/大企業一直主導,香港政府當然都無咁做啦。
晶片有撚用咩?炒炒賣賣最實際
香港留在度個班startup 呃funding 一堆, 做得起政府冇資源… 以前好多案例依頭做完個頭個idea就比人抄左

人材你都講岩其中一d 有料都唔會讀IT,但90年代CS係紅過… 而近年香港人材 唔係外國企業搶就中國企業搶

再莫講話行內本身有問題… 依家香港IT想發展同其他行業一樣最大問題係 中國競爭
香港個所謂科學園,成立以來都唔知出過啲咩科技產品,有個地方,成立一間管理公司,就當咗係成就,搞行政定搞科技
依家想佢去見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞