台灣真正科技大國

352 回覆
441 Like 30 Dislike
但人地有超派鐵拳,重可以畀錢搞掂添

台狗用咗廿年從低務實做起,所有技術都係一步步學習練成,注重科研提供援助,放棄金融地產糖衣毒藥穩定經濟,呢樣係台灣人驕傲,關香港同支那人撚事咩
141好渣咋wo
佢都係炒地搵錢變富豪
只係有投資返社會
冇咁吸血姐
柒夠未啊大陸未有apple 前落黎香港買啊,香港係apple iPhone 首發城市啊,咁係咪代表iphone 香港整啊?90年代台灣已經有晶片開發,仲話只係組裝你去查下台積電係幾年成立先啦柒頭
香港=90年代東北,自身實力危如累卵仲要自我感覺良好、結果就比農民工卷死。
事實證明東亞模式係最有效發展落後地區嘅方法
先唔講人地發展左咁耐

出左名之後即刻反哺番自己地方已經係香港同中國人做唔到既野
有國安咪得
香港唯一嬴台灣既就係普遍既英文水平, 國際視野, 智商?
台灣人單純得很, 無香港人咁精明
台灣人普遍英文都無香港咁好, 又無香港人咁精明, 但又可以做科技大國
中國有寧德時代 國家電網 byd 華為 大疆
唔係民主
係美國
你喺香港入ibank仲高添
某程度上香港人呢啲小聰明搞成咁嘅局面, 成日諗住用最少付出, 過河濕腳賺easy money, 獲取最大回報
大政府,小市場,一個強大嘅中央政府以產業政策為主,配市場經濟嘅彈性同靈活,就係最有效嘅發展模式,至少喺東亞地區呢套比西方嗰套work,日本、四小龍、tiger clubs同中國都係呢套
仲有茅台 毛利率99% 灣灣車尾燈都見唔到
Tesla, 禁自動導航
AI, 學術界禁用chatgpt
Uber, 打擊白牌車
電動單車,一律禁
鬼佬又蠢又單純,仲要唔識中文點解做到發達國家
做咩啫你
識中文無用架,英文係世界第一語言,天生識英文就係贏家
美國二戰後吸咗好多科學人才,理得你猶太人抑或德國科學家都照收,當人哋美帝國力上升時我哋中國就搞緊大躍進全民大煉鋼,個結果咪西升東降囉
做IT startup不嬲都係做起咗個頭就搵人注資/收購
但係香港啲資本家有錢都寧願炒下樓好過 風險低回報率高 咁易賺到錢仲有邊個去投資IT
MSI
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞