台灣真正科技大國

352 回覆
441 Like 30 Dislike
咁80年代人地去邊合作啊?人地係在香港設計啊 又唔見80年代佢係南亞設計
你都識講80年代臭港依家咪得返講舊時
哂9氣,佢連當年設計晶片嘅香港人都唔識,睇下yahoo新聞(仲要係抄大公報)就9up,夠膽死話菲律賓呢啲垃圾供電國家做晶片,符合晒班97後事事旦旦柒頭精神
咁條友本身就係講緊80年代 你係咪弱智㗎
成功轉型賣樓
貪曾官商勾結送塊地
咪撚柒啦,就算80年都香港都唔叫有咩晶片業發展同台灣比,你係咪on9,知唔知當年黃金點解咁多人,九成件都係台灣香港晶片業香港變臭港就係你依d自大廢佬做成
杜拜王子(著草)
依單經典
唔識?知唔知依班人最後去曬做咩啊?有冇做返晶片業啊?咪再柒啦
回歸前F15戰機晶片都係香港製造
是撚但啦 台仔人工咪又係低過香港
係啊,航空母艦個廁所係中國整,所以隻航母中國有份整啊
有Magic tv
快啲撥款比我買光刻機
我地有好客之道
97後人地去晒美國發展啦,洗撚要BNO咩連登小朋友
中間可能較弱,但左右

財經台幾多巴打絲打靠 nvda 今年財自??
EE CS 果班年薪150萬台幣起跳(重點係台灣物價好好洗,睇黃仁勳係夜市用幾多錢買嘢食就知
東亞人呢招唔多 work,只會令勞動力落入垃圾級別行列

對住黑鬼阿叉社會佢地樓價高企就會暴動示威唔做野伸手拎福利渡日對抗,係得東亞人咁奴性重去供樓,甚至文化洗腦啲人去有樓有高潮,令一眾發夢有大好前途既香港男仔係社會上消失
本身就無得買啦 又贏
黃總超型
風水輪流轉,只能說已經唔係昔日嘅台灣
中共巴不得想攞走成個產業鏈
小朋友,80年代香港無晶片發展?你真係傻hi咗,當年亞洲四小龍,香港係第一個有無綫手提電話㗎,台灣重柒下柒下用對講機

用黃金砌機睇晶片產業,咁你玩過超任博士未呀

90年代台灣電子業係以組裝PCB、火牛、機箱,要去到90年代末先有能力設計晶片,簡單啲講係執日本口水,因為當年日本加埋香港佔據7成市場,因為貿易不平衡美帝要日本將產業分額分畀韓國台灣,你查下VIA幾時有第一粒chipset晶片先再講啦,整個90年代台灣同支那一樣只係組裝大國,零能力設計晶片,要去到千禧年後先開始生產晶片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞