台灣真正科技大國

352 回覆
441 Like 30 Dislike
大陸從來無統治過台灣,何來「收返」
之前咪有人搞環保廠
搞完比政府一野橋起
仲邊個咁搞?
12少最叻靠個名
呃呃埋埋咁就夠佢食一世
實業真係好緊要
佢唔賣晶片比我地祖國遲早執啦 驚閪咩講真 有冇聽過生產商整完會唔賣先好快睇到佢奶地板跪我地祖國照顧條廢老
呢條友讀大學個陣成日逃學又成績差又記過缺點 同elan mush一樣吹大左
港男至愛141都係陳世雁整
韓國瑜
要整個長生祿位俾佢
李嘉誠拎左數碼港就純粹起樓賺錢
自己私人投資就買創科
黃絲仲當佢好人
不過咁講 台灣啲人其實分享唔同經濟成果
人工黎講比唔上發達國家
但係啲樓又貴到hi hi
唯一得益真係得啲股東
TSM 出晒命 OT
如果htc當初生性,
仲有電腦 manufacturers : asus, acer
Motherboard : asus, gigabyte, MSI
早期手機又有 HTC
哩個地方真係好神奇
外國咪又係咁
我哋一個星之子屌打哂台灣省所有it佬啦
外國好似靠angel fund?
關自己錢事先mon得緊

政府資助政府管,賺同蝕都唔使上身 緊係hea 管
台灣有幾神奇,以前去台灣最出名係帶參茸海味走水貨,收到水後去食殘廢餐

80年代香港都有份生產集成電路,只係90年代支那改革開放廠佬陸續北移,加埋98金融海嘯推波助欄,香港製造業壽終正枕,拱手相讓晶片科技畀支那,專心搞國際金融中心
呢啲要深耕細作,熱潮只係帶動到股價
冇實際嘢喺手嘅公司只會好似以前嗰啲.com咁樣

台灣上中下游唔同類型嘅科技公司都有,好似Tesla未發圍仲係公司仔冇人肯接佢啲單嗰陣都係靠台灣幫佢造零件;
大陸以前好興嗰啲山寨手機入邊咪又係台灣聯發科技;
大陸成日笑鳩台灣射粒火箭同衛星上太空都失敗,但係人哋一早已經有份供應衛星零件。特別係依家低軌道通訊衛星嘅零件,射上去嗰part、地面接收嗰part都有造;
去到航空工業方面,IDF成日俾人笑兩頭唔到岸又多意外,但係其實佢嘅妥善率喺全世界都係數一數二高、仲意外誕生咗隱蔽進氣口嘅雛形。依家韓國航空軍事工業嘅部份基礎都係台灣舉旗不斷嘅政策搞到啲人走咗過去而嚟。
連登個風氣係咁 唔會求真
台積電明明紅白老蔣扶植
唔好用d晶片業最簡單嗰步封裝同人台灣比啦柒啊
因為呢個產業唔需要大陸都可以生存到,所以政府一定會收佢皮
有白石角
有貝沙灣
黃道益活絡油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞