Elon Musk預言:AI將奪走所有工作 上班變成興趣

241 回覆
145 Like 37 Dislike
一定有,被有錢人當狗咁撚
你放心食物鏈底層一定會有,唔係既話無得對比權力
講緊每樣嘢都有上限,你覺得科技有冇上限?
人類科技有
其他生物可能無
科技原本就係0的突破無上限
不過我只可以講呢刻有,可能過多1千年後有重大突破
咁再過多1000年呢?

R&D同埋科技開頭創新梗係相對容易,之後要花超多effort先帶嚟好少嘅進步,就好似掘Bitcoin咁

所以我覺得科技係有上限,去到一個點,科技既進步少到幾乎冇進步咁
通常你要科技進步=要一個天才降生
1千年都可能無1個
所以你先會覺得絕望同睇唔到盡頭
因為我地唔係天才
唔係得chatgpt先叫ai架on9
除左AI相關需要人類既工種之外
高端服務業最無法取代

有錢人始終需要真人服務自己果種優越感
因為社會總需求都因應生產力提升而大左
資本主義下自然會以金錢去調節
所以你唔使擔心
或者擔心係多餘
正如現時,法醫官、死人化妝、通渠都有人做
佢哋其實有得選擇轉工
革佢老母命啦有錢佬可以變永生,升級做高級人類,我地底層要反抗
講經咩,至少依刻ai都要搵人睇住,未來我諗都係咁,少極都有人做嘢
關鍵唔係「全民高收入」(universal high income)
而係無限低價能源
如果仍然要買石油就冇可能「全民高收入」
核裂變能源根本係借貴利由子孫去還債
其實係喎
所謂意義都係人定出黎架姐
從來都係nothing
好事黎
來特兄弟發明飛機試果時都撞機死左人
依加你咪坐住波音笑人地囉
值50食物既村民
你想幾大價值?
但係番外篇係講有個連登仔話以前都恥笑黎生,但係有案係身之後完全冇人肯請,就話而家寧願做黎生都做唔到
兒燈仔,你知唔知2000 年科網爆破後好多公司都放棄摩爾定律,包括發明呢個定律既intel

結果只有nvidia同台積電堅信不移

結果係點,有眼共睹
全民基本收入

政府要求有AI自動化既企業收返高稅項 再派返畀全民
Tesla話自己出既機械人 成本平過車 當然無可能平過電話
Exactly 去到唔使請機師果日先算啦

緊急情況之下點都係要個機頭action 因為人類係某類型決策仍然無可取代 例如做唔做一個emergency landing 係Hudson river

動力飛行已經過咗100年喇
咁都唔係壞事
睇返原來文興復興就係因為d 撚樣知道隨時會因為黑死病死就YOLO 先有咁多正野走出黎

黑死病對文藝復興的影響
主條目:黑死病

老彼得·勃魯蓋爾於1562年左右所繪的《死亡的勝利》反映了黑死病後的社會動盪
一種理論認為當時席捲歐洲的黑死病在佛羅倫斯造成的破壞加速了14世紀義大利人世界觀的轉變。該理論指出義大利在黑死病期間受到的重創迫使思想家和學者更多的思考活生生的人而不是靈性或是死後生命[37]。不過也有人反對這種理論並指出黑死病引發了祈禱浪潮,並以該時期對宗教藝術品贊助的情況作為論據[38]。不過,這些理論都沒能圓滿解釋為什麼文藝復興在義大利率先出現:瘟疫當時影響了整個歐洲,而不僅僅是義大利。文藝復興在義大利的出現的原因更有可能是以上所有因素的結合[9]。

一般認為黑死病是由從亞洲返回的商船上的跳蚤攜帶的病毒所致,由於歐洲當時缺乏適當的衛生設施,該病迅速蔓延:英格蘭的人口由於黑死病從約4,200,000快速減少至約2,800,000;僅1347年一年,佛羅倫斯的人口減少了大概一半。人口的大量減少導致工人階級的酬勞增高,平民變得更加自由,工人們開始尋找最合適的職位[39]。
咁大家要自殺? 死哂啲人咪没人買你啲垃圾股,少左收入咪唔買你啲股
共產主義終於可以有效實踐
Elon Musk呢啲有錢佬係時候捐身家,發展AI
大家進入理想國度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞