Elon Musk預言:AI將奪走所有工作 上班變成興趣

241 回覆
145 Like 37 Dislike
窮人窮係有原因,一班低教育程度的人遊手好閒仲多社會問題
10個都冇一個係當興趣
AI幾時取代到做雞?
最理想係咁
但現實永遠係殘酷
黎生點算?
最撚好笑係一個工作狂返工當興趣嘅人同你講第時唔洗返工可以發展興趣
AI做晒無問題
問題係無工開邊有錢生活
你諗嘅嘢係烏托邦先會出現
一日係人類主導,權力階層就永遠唔會消失
上層嘅人要維持自身地位,就係要創造貧窮,創造階級
而用時間工作換錢去生活就係最好去控制大眾嘅工具
機械出現左幾百年,人類大眾有冇返少左工做少左野?
ai係可以achieve 到你講嘅嘢,但現實個社會,有錢權貴係唔會比呢樣嘢出現
只需要保留少量人類就可以了
Sam Altman 嘅 Worldcoin 已經派緊錢啦,上年8月到依家都派左成萬
機器人可以取代妓女?
唔會啦,只會變成上城下城既區別,有錢有ai既地方公民可能上城,窮國家冇ai既可能會變屎坑,同埋其實人先係最低成本既機械人,eco friendly,生物能源,養狗既成本就養得起一個人,配合少少教育,便宜過機械人又要維修又要材料,死左隨便就可以做化肥,少環境污染,除非連機械人都唔需要,否則人力係最便宜最好用,關鍵係倫理人權法律問題,唔係點解周圍成日谷人生仔,奴隸永遠係唔嫌少的,只不過原本中層奴隸可能下滑成體力勞動。
咁都有300幾個傻仔聽你鳩吹
on9仔
屌機械人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞