Elon Musk預言:AI將奪走所有工作 上班變成興趣

241 回覆
145 Like 37 Dislike
返工變左吹水
OpenAI 果d叫 AI
佢果d 唔係AI黎
唔使咁高科技
玩經濟戰玩到國家破產變南美非洲第三世界shithole country已經夠
男權傻鳩末日
無得再話有男人(受高薪)做乜乜勞動工作然後claim男性光環
然後話女人無資格講平等
AI識唔識射波先,唔識就無資格返工
女權傻閪末日
連平時出post帶風向屌鳩男人嘅工作都要俾Ai做埋

然後話男人發明AI 嚟反女權
男人發明AI

好多人都有份發展AI
你就一定無份
唔好見自己同人哋一樣有條jer就菠蘿雞認親認戚拎光環
人哋識你老鼠咩 唔撚知醜
發達國家咪繼續壓榨 落後國家 廉價勞力 AI 都係靠廉價印度 同黑人 去入料 同審閱d 資料 你估AI 真係可以自己不斷進化咩 咪一樣背後搵一堆勞工去幫手
人類就每日都有意外
煉金術
兩邊都用AI 互覆
以前諗
機械人去洗碗
人類做文書

現實係
人類去洗碗
機械人做文書

記得以前發明蒸氣機個時
都吹到人類似係需要一個星期返 2, 3 日工就可以
買左邊隻
黎生,是你嗎
啲人都係做到隻狗,係因為消費慾望多咗

低慾低消費咪唔洗做到隻狗,更何況有投資依樣嘢
仲會有人做
嗰啲坐十幾廿年監出番嚟就係做呢啲
再唔係到時搵機械人幫手咪得
根本而家一個農夫都唔知農緊幾多人
同幾百年前比差幾遠
再同人人打蠟年代比
而家d 農業都好多係用ai 做
所以一個農夫真係做好多野
未來農夫都未必會有太多
到最後社會只剩幾個階級:

(1) 純 AI 自給自足社會,與 (2) (3) 無交流因為冇必要,但會防止佢哋侵略,有需要時會佔據佢哋資源

(2) 掌控 AI 及資源控制者組成既人類,唔需要同 (3) 交流,彼此之間互相協調生存,亦會鬥爭、吞併。簡單啲講就係富人貴族世界

(3) 被 (1) (2) 排除,無高階 AI 用嘅人類,由於資源被 (1) (2) 獨佔,因此日子相當唔好過,要工作嘅賤民
幾多年後
100年?
但第一個會敢做嘅係強國
人類做 AI 既肉奴隸

我同意你個講法
我覺得AI係可以受已經存在嘅野啟發到去創造類似嘅野
但係你要佢諗一樣從來唔存在嘅野出嚟 佢就做唔到
好似AI可以寫到一首歌個風格同一個歌手一樣
但我唔覺得佢可以由零開始自己創作到一個新嘅genre 出嚟
不過我對AI唔係好多認識 唔知佢依架可以做到諗啲從來唔存在嘅野出嚟未
鋪排緊架啦

首當其衝係蛔豬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞