Elon Musk預言:AI將奪走所有工作 上班變成興趣

241 回覆
145 Like 37 Dislike
咁多過定少過的士撞車
Tesla 同大陸 都定義左機械人

只要夠平 大把it 狗寫程式教佢做野
你嘅生命意義就係返工日日996?
cyberpunk 2046
唔好傻,根本唔會實現到
AI取代人類做晒所有野,唔代表物價就會降低,因為班有錢佬係好撚柒貪心。啲野依然要錢買,你冇野做冇錢買,咪只能夠靠政府補貼,做最低下果層,唔好諗住可以keep到你以前番工能夠afford既物質享受。啲物質享受變左只係for有錢佬,成個世界金錢物資會更加集中係班有錢人身上,而你會變得更窮(因為冇野做冇收入)。唔好諗住班有錢佬會施捨比你,如果人類係能夠對抗呢種貪念,個社會就算冇AI都已經一早成為烏托邦。
現實又點咁理想主義
ai發展1日千里
你仲用以前事件去睇未來
有咩意思
佢都有病,上世記初,汽車出現時,個 d 馬都係咁諗
返工從來唔係人生意義

even 古代柏拉圖
都定義為真善美

係呢個世界
扭曲人生意義做返工啫
你癲到以為啲餸仲係人炒果下弱智
一撚早有炒餸機
你以為AI淨係取代到高人工坐office果班?
其實係大部份低技術藍領個人工仲低過用AI
也許生命的意義…
就是沒有意義
其實你地班廢柴真係唔使點驚
其實依家都係咁上下,但起碼人類仲有戰爭呢一個終極手段黎物理解決問題,前題你唔死涯得過戰爭

但鐵罐頭壞左一個,程式員襟個制自動化工廠就整到隻出黎 講量產頂爛市黎講鐵罐頭根本冇得輸
除非無晒第三世界國家,有外勞難民,你驚無人做咩
一日有資本家嘅存在你一日都唔洗妄想唔洗返工啦
個社會就係靠財富去衡量人嘅社會地位高低,權力輕重
有錢人就係要製造貧窮去維持自己財富身份地位,永遠要有一個階層系統,必定要有奴隸

你聽呢隻仆街鳩蹹啦,出自一個工作狂,一個希望員工一星期返60,70個鐘嘅人把口,真係得啖笑
佢根本發表任何言論都只係為帶風向去自己想做嘅嘢
假設:人類科技發展走向ai/機械人,終有一天ai智力智慧能力遠勝人類,實則控制地球亦只會是ai機械人,人類名義上只主子,但實際如同ai機械人的寵物般(重點當然是ai走向是對人類忠誠,但剛剛發生ai說謊……)

又假設:外太空真有高智慧生物,智慧遠高於人類,即是他們的ai發展亦早已存在,而亦可能外太空生物早已被ai毀滅……地星人說的外星人就是a……
大把垃圾清潔機械人 +回收系統 香港做唔到係因為特登唔做
最麻煩都係洗廁所姐 但係如果洗廁所成為唯一機械人做唔到既工作
人工自然會高 自然亦吸引到大把人做
我都相信會發生
不過我未必見到個一日
人平過機器
亞洲區啲無良資本家先唔會咁做
應該會等歐美投資到個產業發展成熟(成本平過人)先會跟機
唔好睇少人類賤種行為
一定比人破壞
人類無償ot成本仲平過ai
以前我都係咁諗...直到我見到中國咁多人口 人工水平低,都試用機械人黎送貨...發展AI機械人科技時就改變左諗法
行業都收埋皮
唔好諗到咁撚天花
因為要應對少子化
所以如果仲需要靠份月薪先能夠過活
未來既生活只會愈來愈艱巨
而家596
未有工業革命前係777
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞