Elon Musk預言:AI將奪走所有工作 上班變成興趣

241 回覆
145 Like 37 Dislike
應該係調返轉, 白領工作先係最容易取代聊天機械人嘅出現之後, 之後人類要做厭惡工作
AI 會唔會有惡意,識唔識蛇王
炒餸好似有嗰啲自動炒飯機器

不過當然如果要鑊氣, 當然人類炒先至做到
同埋其他日式, 粵式, 法式最多手工菜,斷估得人類先做到, 因為得人類先識用陰力
外觀豪華嗰啲咪整唔到
新古典主義嘅高樓大廈
AI機械人一定識炒餸做家務
只要係重復性嘅工作, 基本上都難逃一劫
只有需要創意嘅工作可以留低
我冇打錯, 只有需要創意嘅工作可以留低
精神科護士AI取代唔到
https://abcnews.go.com/Technology/utah-driver-slammed-tesla-firetruck-sues-carmaker-autopilot/story?id=57643591

講緊 autopilot 唔係FSD, 重要係2018年,個software 都唔知update 咗幾多次
仲駛打仗咩
AI 入面戰爭就夠
隊冧人地系列個國家自動收皮
啲有錢人一定會阻止呢件事發生
蒸氣機發明個時啲農民都以為唔使再耕田
厭惡工作冇人做係因為難訓綀AI同機械人工藝未到
不過白領先死成件事係幾意外
我覺得仲要有核聚變發電提供無限能量先可以唔洗返工
人嘅生活得返吃喝玩樂同扑嘢
Ai會進步的
今日撞啫
十年後呢?
五十年後呢?
其實依家啲機械人startup好勁
白領可能只係俾厭惡工作死先幾年
叫到AI出嚟倒屎再講
你真係上撚哂腦既社畜好可憐
人類生於世上係為咗享受世界 同埋繁殖
唔係好似你咁賣身賣血俾政府同老細
我日日用啊
事實上對於創意工作來講,局限仲好大,依然要用難以想像嘅人手去做fine turning 同tagging
大家對於AI嘅理解都唔一樣,冇乜好講
利申:it狗
核聚變、將物品完整分解嘅科技出嚟之前都唔會信

就算資源同能源對人類生活幾乎等於無限唔駛爭,都仲要建立完整社會制度防止獨攬

要去到佢呢句嘢而人可以過上好嘅生活,無400都至少300年後

不嬲等最耐嘅都唔係科技,而係啲愚昧嘅人要瞓醒
你覺得世上最接近神既男人elon musk勁啲 定係嗰啲所謂有錢人既濕鳩勁啲?
直接變老鼠烏托邦
政府會問: 咁邊個會交稅?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞