Elon Musk預言:AI將奪走所有工作 上班變成興趣

241 回覆
145 Like 37 Dislike
(中央社巴黎23日綜合外電報導)美國科技業億萬富豪馬斯克(Elon Musk)今天表示,人工智慧(AI)將會奪走我們所有人的工作,但這樣未必不好。

美國有線電視新聞網(CNN)報導,馬斯克在法國首都巴黎舉行的年度「科技萬歲」(VivaTech)新創展中一場會議上透過視訊表示:「(未來)很可能我們沒有人會有工作。」在他描繪的未來,工作將是「非必要的」。

馬斯克說:「如果你想做的工作有點像是休閒嗜好,你就能從事一份工作。不然的話,任何你想要的商品和服務,AI和機器人都將會提供。」

馬斯克進一步表示,這種假設情況要能成真,有必要有「全民高收入」(universal high income)。他的說法是相對於「全民基本收入」(universal basic income),但他沒有透露那會是什麼情況。

馬斯克還說:「(屆時)商品和服務都不會出現短缺。」

報導指出,過去幾年AI能力突飛猛進,快到讓監管機關、企業和消費者跟不上,都還在設法搞清楚該如何負責任地運用這項科技。隨著AI應用在市場上擴散,各行各業及各類職缺將如何變化,相關疑慮也持續增加。

不過,麻省理工學院(MIT)計算機科學暨人工智慧實驗室的研究人員今年1月發現,職場上採用AI的速度,比一些人原本預期和憂心的情況慢很多。

他們的報告表示,先前被認定恐怕會受到AI威脅的工作,目前對雇主而言大多還不具自動化的經濟效益。

馬斯克在會議上又說:「真正有意義的問題將會是:當電腦和機器人做任何事都能做得比你好,你的生命還有意義嗎?」

不過他「確實認為,在這個...我們可能讓AI有意義的那個(世界),人類或許仍然有其可扮演的角色」。(譯者:何宏儒/核稿:張正芊)

https://www.cna.com.tw/news/aopl/202405240360.aspx
我的生命還有意義嗎?
幾年前都仲信嘅

但佢個自動駕駛仲比人告緊

誇張到連消防車都認唔到撞埋去
過多一兩個世紀已發展國家會實現到啦
黎生
即係唔洗咁多人口啦
ok 打三戰
Robocop
自動駕駛同AI係兩樣野黎
全民基本收入,最大鑊係冇人再願意做厭惡工作
唔等錢關飯,你仲會做倒垃圾?
是但搵份工返幾個鐘都夠生活
美股升到咁 仲返工真係興趣黎
有咩問題
幾百年後
返工時代成為人類黑暗史
相信人唔再所以返工
先會真正變得善良
你的意義是什麼?
貢獻社會?
盡獻所長?
賺好多錢比別人優越?
可能通通在未來都是nothing.
好想睇到AI自動覆email做唔做到公司生意
唔該整好晒ai 係for 厭惡性工作先啦
以前講到科技可以方便人生活
點知變咗方便做奴隸996
反而藍領工先難被AI 取代
斷估AI唔會識炒餸, 唔會識做裝修落水泥
熊市指標出現了
佢講嘅情況我相信只會發生喺歐美國家

其他區唔敢包,但肯定中國,香港,日本甚至整個亞洲區都應該係有錢人靠機械人賺大錢,因為人力工作再冇價值,有錢人唔會拎錢出黎,淨係會投資係機械人金融科技專業,藝術手工創作就會變成極高消費唔會再有人為平民而去創作,而且非專業嘅就慘,連連街都唔會有得掃個種,就算有都係極低人工

最後忍受唔住就會有暴亂,但又被機械警察鎮壓,之後情況越黎越差,男平民嘅就就乞兒,女平民就做富豪雞,等到個社會死氣沉沉
識摺衫未
社畜會冇左人生意義
Ai唔識陰力
Elon Musk做撚晒D用機械生產預製組合屋
將來D屋lego咁砌出來應攪掂
就算家下起大廈都用好多組合件
將來起樓應該都係砌組合就得
https://www.youtube.com/watch?v=LVNZbl8in_Q
過多幾年上面嗰幾個反光衫都唔洗
當日工業革命生產機器化,但啲人都係做到隻狗
無返幾百年,人類社會係接受唔到大部人唔洗工作呢件事
原來Tesla AI day 講d嘢一d 都唔AI
唔怪得比人告到仆街了

https://www.youtube.com/live/j0z4FweCy4M?si=WF1Wg2UTkJcQQrGH
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞