日幣貶值導致「觀光客價格」存在?觀光客訂日本飯店價差3000元,達人公開省錢買法!

162 回覆
242 Like 12 Dislike
隨著日幣大幅貶值,全球各地的旅客紛紛湧向日本進行觀光旅遊。然而,近來卻有許多遊客揭發了一個問題:在日本當地消費時,常常會遇到餐廳或飯店對外國觀光客收取較高的價格,引發「觀光客價格」的爭議。

部落客「Tony's YamaTrips」最近分享了他親身的經歷,證實了「觀光客價格」的存在。他舉例說,在東京某飯店使用全球知名的訂房網站Booking.com查詢同一天同一時段的雙人房價格為766美元(約新台幣24,826元)。然而,當他轉而使用日本當地的樂天旅遊網站查詢同一間房時,價格卻僅為660美元,相差了超過3,000新台幣。

Tony進一步指出,這個發現讓他意識到,外國觀光客在日本訂房時可能會被全球訂房網站標示較高的價格。因此,他建議外國觀光客可以嘗試使用日本當地的訂房網站,以節省住宿費用。即使不懂日文,也可以借助Google翻譯等工具。此外,Tony也提醒遊客在日本消費時應多加留意,避免落入「觀光客價格」的陷阱。如果發現有店家對觀光客收取較高的價格,可以向店家詢問或選擇其他店家消費。

一名台灣女網友在網路論壇Dcard上發文指控,她在日本某間燒肉店用餐時,發現「外國人菜單」與「日本菜單」的價格與份量差距甚大,認為店家存在「觀光客價格」的惡意行為。

該名遊客表示,她和男友原本預期兩人份的8000日圓牛肉套餐份量足夠,但實際上卻少得可憐,連女生都吃不飽。後來,兩人發現隔壁桌的日本客人菜單內容物更加豐富,價格也更便宜。沒想到,店家竟極力阻止兩人與隔壁桌的日本客人交流,並解釋外國人應該拿到外文菜單。

該名遊客對此感到相當不滿,認為店家利用外國人不懂日文,故意抬高價格牟利。她呼籲其他台灣遊客在前往日本旅遊時,應多加留意「觀光客價格」的陷阱,以免荷包受損。

覺得貴咪唔好入去食
人地有權咁定價
訂房網不嬲都海鮮價,同時間不同account 都唔同價
香港餐廳咁做一定比人插爆
入鋪之前要google睇下d評價
開vpn 做日本人訂
香港一視同仁
大家都水魚價
樂天訂日本酒店好似一向最平
最平通常係支資既trip.com
不過去到有冇房比你就......

agoda同booking.com就真係幾平都唔敢用

去日本一係樂天 一係jalan 一係住連鎖直接官網book算啦
直接訂官網絕大部份都平過平台
除非平台真係特價 講緊Jalan/樂天
海外平台真係算鳩數啦咩VIP都無撚用
agoda同booking.com就真係幾平都唔敢用

典解
洗鬼開VPN咩
同問
有咩問題?
利申 次次訂完 都會再sd email去酒店再double confirm
呢兩間野會收左客錢
但又唔係即時幫客訂房
試過識人去到話搵唔到佢個名有booking
原來會咁
之前仲成日用
用左BOOKING十年,都無出過事
不過BOOKING係日本好似真係做得差,前排話欠旅館錢唔找數
只係未到你
出左事既人唔通會覺得自己會中招咩
有權咁定都要講明比人聽先得架
好似西貢食海鮮咁 係道偷偷摸摸劏遊客水魚都撐?
呢2年去咁多次都係遇過1次
其他都無特別分日本人定外國人
trip有房
不過可能會好殘
俾走廄尾,消防門隔離個啲你

用agoda就正正常常
官網訂未必最平
但肯定有房先
有咩事都有得跟
香港好耐之前已經有

冇記錯廣東燒味就係咁。當年比人屌到仆街

我自己都親身試過帶鬼佬親戚去半山食飯有唔同價錢餐牌

英文貴一倍,到我問佢點解佢先話有唔同會大份啲
唔係即時?
唔明
佢係咪太遲先book
經平台手就預左要1個工作天先會有booking
酒店個邊都要睇價match房
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞